Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Írsko sa pripravuje na nápor hurikánu Ophelia

Dublin, Írsko. Foto: TASR/AP

Červený - najvyšší - stupeň ohrozenia platí v grófstvach Cork, Kerry, Clare, Galway a Mayo, kde v pondelok očakávajú silný vietor s nápormi s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu.

Dublin 15. októbra (TASR) - Úrady v Írsku vyhlásili na časti svojho územia najvyšší - červený - stupeň ohrozenia, ktoré pre ostrov predstavuje blížiaci sa hurikán Ophelia.

Informovala o tom dnes televízna stanica CNN. Podľa írskej meteorologickej služby hurikán zasiahne západné pobrežie Írska v pondelok.

Červený - najvyšší - stupeň ohrozenia platí v grófstvach Cork, Kerry, Clare, Galway a Mayo, kde v pondelok očakávajú silný vietor s nápormi s rýchlosťou 130 kilometrov za hodinu. Existujú aj obavy, že vysoké vlny na mori by mohli zaplaviť pobrežné oblasti.

V iných regiónoch meteorologická služba zatiaľ vyhlásila nižší, oranžový stupeň, informoval na svojej webovej stránke denník Independent.

Hovorca írskej meteorologickej služby uviedol, že tohtoročná hurikánová sezóna je pre Írsko i Britániu výnimočná, keďže ich zasiahli pozostatky hurikánov Maria a José. Kým tieto hurikány sa k Britským ostrovom - ako zvyčajne - presúvali smerom z Ameriky a Karibiku, Ophelia prichádza z juhozápadu, od Azorských ostrovov.

Hovorca pripomenul, že práve z tohto smeru na Írsko v roku 1961 udrel aj hurikán Debbie. Jeho vyčíňanie si vyžiadalo v Írsku životy 16 a v Severnom Írsku dvoch ľudí.

Na videu vidno, ako Ophelia zasiahla Azorské ostrovy