Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Íri schválili v referende homosexuálne manželstvá

Členky z táboru "áno" sa radujú po prvých výsledkoch 23. mája 2015 v Dubline. Takmer kompletné oficiálne výsledky piatkového referenda o uzákonení homosexuálnych manželstiev v Írsku signalizujú výrazný úspech tábora "áno", ktorý vedie s 25-percentným náskokom. Odporcovia návrhu už priznali porážku, Foto: TASR/AP

Írsko sa tak stalo prvou krajinou na svete, ktorá rozhodla o uzákonení homosexuálnych sobášov na základe referenda.

Dublin 23. mája (TASR) - Írski voliči veľkou väčšinou hlasov schválili v referende návrh na legalizáciu homosexuálnych manželstiev. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov piatkového referenda, ktoré zverejnili dnes večer.



Írsko sa tak stalo prvou krajinou na svete, ktorá rozhodla o uzákonení homosexuálnych sobášov na základe referenda.

Manželstvá gejov a lesieb podporilo 62,1 percenta hlasujúcich, čo predstavuje viac ako 1,2 milióna voličov, uviedli noviny Irish Times.

Proti hlasovalo zhruba 38 percenta, teda približne 734.000 účastníkov referenda. Na plebiscite sa zúčastnilo 60,5 percenta oprávnených voličov.

Jediným obvodom, kde väčšina ( 51,4 percenta) hlasujúcich návrh odmietla, bol Roscommon-South Leitrim v strednej časti krajiny. V metropole Dublin tábor "áno" zaznamenal vyše 70 percentnú podporu.

Príslušný dodatok k ústave Írskej republiky zakotvuje právo na uzatvorenie manželstva pre dvojicu partnerov bez ohľadu na pohlavie.

Tradične katolícke Írsko dekriminalizovalo homosexualitu ako posledná západoeurópska krajina v roku 1993 a pred štyrmi rokmi zlegalizovalo registrované partnerstvá dvojíc rovnakého pohlavia.