Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Írska vláda schválila návrh zákona o interrupciách

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Dáva nemocniciam právomoc vykonať ženám so samovražedným úmyslom interrupciu už v prípade, že hrozbu samovraždy vyhlásia za hodnovernú traja lekári.

Dublin 1. mája (TASR) - Ministri írskej vlády odsúhlasili dnes návrh zákona, ktorý by v prípade ohrozenia života matky - vrátane matkiných samovražedných sklonov - legalizoval umelé prerušenie tehotenstva. Návrh tejto právnej normy však už predtým vládnu koalíciu stihol rozdeliť, píše agentúra AP.

Návrh zákona o ochrane života počas tehotenstva rozdeľuje vládny kabinet premiéra Endu Kennyho až natoľko, že niektorí katolícki konzervatívci v jeho strane Fine Gael sa zaviazali, že zákon odmietnu. Dáva totiž nemocniciam právomoc vykonať ženám so samovražedným úmyslom interrupciu už v prípade, že hrozbu samovraždy vyhlásia za hodnovernú traja lekári.

Írska ústava interrupciu zakazuje. Najvyšší súd však v roku 1992 rozhodol, že interrupcia v prípade bezprostredného ohrozenia života matky je prípustná. Doteraz však na to chýba vykonávací zákon.

Dnes schválený návrh legislatívnej normy podporuje toto súdne nariadenie. Zákon však čakajú ešte celé týždne debát o ňom a možno aj prípadná novelizácia, domnieva sa AP.