Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Írsko zareaguje na útok v Británii a podnikne kroky proti Rusku

Na archívnej snímke Simon Coveney. Foto: TASR/AP

Vlády USA, Kanady, Austrálie i štátov v Európe oznámili v pondelok svoje plány vyhostiť dovedna viac než 100 ruských diplomatov.

Dublin 27. marca (TASR) - Írsko podnikne kroky proti Rusku v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou v susednom Anglicku, za ktorým podľa Británie stojí Moskva, uviedol v pondelok írsky minister zahraničných vecí Simon Coveney.

Minister v rozhovore pre štátnu televíziu RTE priblížil, že v pondelok večer absolvoval brífing a rozhodol o ďalšom postupe, o ktorom bude svojich kolegov informovať v utorok.

"Jednoznačne môžete očakávať, že Írsko bude zajtra (utorok) z hľadiska toho, čo sa stalo, konať primerane a prejaví solidaritu s našim najbližším susedom," oznámil Coveney, ktorého citovala agentúra Reuters.

Veľvyslanec Ruska v Írsku Jurij Filatov vyzval írsku vládu, aby "použila zdravý rozum". V rozhovore pre RTE povedal, že nevie o dôkazoch, ktoré by viedli k potrebe zničiť veľmi pozitívne vzťahy medzi Moskvou a Dublinom.

Vlády USA, Kanady, Austrálie i štátov v Európe oznámili v pondelok svoje plány vyhostiť dovedna viac než 100 ruských diplomatov. Ku kroku pristúpili v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.