Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Írsky expremiér Ahern sa po korupčnom škandále vzdal členstva v strane

Írsky premiér Bertie Ahern bol v máji 2004 na krátkej pracovnej návšteve Bratislavy, kedy sa stretol s vtedajším predsedom vlády Mikulášom Dzurindom. Foto: TASR/Vladimír Benko

Bertie Ahern bol jedným z najdlhšie slúžiacich premiérov v Európe, jedným z architektov írskeho ekonomického zázraku a výrazne sa zaslúžil za vyriešenie 30-ročného konfliktu v Severnom Írsku.

Dublin 25. marca (TASR) - Bývalý írsky premiér Bertie Ahern dnes oznámil, že sa vzdal členstva v strane Fianna Fáil po afére okolo jeho financií z obdobia, kedy stál na čele vlády (1997-2008). Rezignáciu oznámil v článku, ktorý dnes zverejnili noviny Sunday Independent.

Stalo sa tak krátko nato, ako dlhoočakávaná správa vyšetrovacej komisie vo štvrtok konštatovala, že dostal najmenej 209.779 eur v utajených platbách, pričom o tom opakovane pod prísahou klamal.

Ahern v novinovom článku odmietol obvinenia z korupcie, povedal, že očistí svoje meno a oznámil svoju rezignáciu "ako politické rozhodnutie", ktoré má zabrániť rozkolom v strane.

Celoštátne vedenie strany, ktoré sa o niekoľko dní zíde, malo rozhodnúť o vylúčení Aherna zo strany, uviedla agentúra Reuters.

Ahern bol jedným z najdlhšie slúžiacich premiérov v Európe, jedným z architektov írskeho ekonomického "zázraku" a výrazne sa zaslúžil za vyriešenie 30-ročného konfliktu v Severnom Írsku.

Korupčný škandál, ktorý sa ťahal od polovice 90. rokov, ho stál po 11 rokoch na čele vlády premiérske kreslo. Podozrivé platby nevedel uspokojivo vysvetliť, a aj keď odmietol, že by sa dopustil niečoho nekalého, v roku 2008 pod tlakom odstúpil.