Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Írsky premiér: Schválením manželstiev gejov môžeme tvoriť dejiny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najvyšší predstavitelia tamojšej katolíckej cirkvi vyzývajú na zamietnutie návrhu o manželstvách osôb rovnakého pohlavia.

Dublin 21. mája (TASR) - Írsky premiér Enda Kenny apeloval dnes na voličov v krajine, aby podporili legalizáciu manželstiev gejov a lesieb v referende, ktoré proti sebe stavia tamojšiu vplyvnú katolícku cirkev a sekulárne zmýšľajúcu vládu.

Počas prejavu pred piatkovým ľudovým hlasovaním Kenny vyhlásil, že Írsko môže "tvoriť dejiny" tým, že sa stane prvou krajinou na zemi, kde sa v referende odhlasovali manželstvá gejov a lesieb.



Väčšina prieskumov verejnej mienky naznačuje víťazstvo kampane za "áno", predstavitelia Írska však upozorňujú, že výsledok môže byť tesný, vysvetľuje agentúra AP.

Súhlas s vládou navrhovanou zmenou ústavy podľa Kennyho "verejne zotrie pretrvávajúce bariéry a predsudky a iracionálny strach z 'nich' a 'nás'".

Najvyšší predstavitelia tamojšej katolíckej cirkvi vyzývajú na zamietnutie návrhu o manželstvách osôb rovnakého pohlavia. Argumentujú tým, že ich uzákonenie môže mať nečakané dôsledky na írskych súdoch, ktoré môžu podkopať tradičné manželstvá.