Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Írsky si prezident pripomenul 107. výročie Veľkonočného povstania

Veľkonočné povstanie sa odohralo v roku 1916. Foto: TASR/AP

Spolu s premiérom sa zúčastnili ceremónie, ktorá sa konala na poludnie pred budovou Hlavnej pošty (GPO) na ulici O'Connell Street.

Dublin 9. apríla (TASR) - Írsky prezident Michael Higgins sa spolu s predsedom írskej vlády Leom Varadkarom zúčastnil v nedeľu na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 107. výročia Veľkonočného povstania z roku 1916 v Dubline.

TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Ceremónia sa konala na poludnie pred budovou Hlavnej pošty (GPO) na ulici O'Connell Street. Prítomní boli aj vicepremiér Micheál Martin, líderka Sinn Féin Mary Lou McDonaldová a podpredsedníčka tejto strany Michelle O'Neillová.

Veľkonočné povstanie bolo ozbrojenou vzburou počas veľkonočného týždňa v apríli 1916. Jeho cieľom bolo zvrhnutie britskej nadvlády a vytvorenie nezávislej írskej republiky, zatiaľ čo Spojené kráľovstvo bojovalo v prvej svetovej vojne.

Briti reagovali tvrdo - popravili vodcov a uväznili tisíce ľudí, čo len zmobilizovalo verejnú mienku v prospech povstalcov. Vzbura trvala od 24. do 29. apríla 1916.

Na spomienkovej slávnosti sa zúčastnili aj príbuzní írskych povstalcov, ktorí boli počas povstania v dublinskej budove GPO - hlavnej základni veľkonočnej vzbury.

Na streche budovy GPO bola v nedeľu spustená vlajka s írskou trikolórou, pričom vojak prečítal proklamáciu z roku 1916. Higgins následne položil veniec na pamiatku padlých a všetci zúčastnení si minútou ticha uctili ich vyhasnuté životy.

Vlajka bola potom opäť vytiahnutá a zaznela štátna hymna "Amhrán na bhFiann" (Pieseň vojaka) v podaní dychového a píšťalového orchestra obranných síl. Ceremoniál sa skončil preletom vzdušných síl počas hrania štátnej hymny.