Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

E-maily naznačujú, že Džihádista John mal samovražedné myšlienky

Na nedatovanej videosnímke maskovaný zabijak z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). Britské médiá 27. februára 2015 prvýkrát odhalili tvár maskovaného zabijaka z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), známeho pod prezývkou Džihádista John, ktorý vystupoval v popredí videí zachytávajúcich brutálne popravy rukojemníkov. V skutočnosti ide o britského občana zo západného Londýna Mohammeda Emwaziho. Foto: TASR/AP

V e-mailoch, ktoré si vymieňal s redakciou britských novín Mail on Sunday pred piatimi rokmi, písal o tom, že užije nadmerné množstvo tabletiek na spanie a navždy zaspí.


Londýn 1. marca (TASR) - Zverejnené e-maily naznačujú, že Mohammed Emwazi známy ako "Džihádista John" mal pred odchodom z Británie do Sýrie samovražedné myšlienky. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

V e-mailoch, ktoré si vymieňal s redakciou britských novín Mail on Sunday pred piatimi rokmi, písal o tom, že užije nadmerné množstvo tabletiek na spanie a navždy zaspí - aspoň tak unikne sledovaniu britskou bezpečnostnou službou. Emwazi uviedol v e-maile redaktorovi spomínaných novín, že sa už cíti ako "chodiaca mŕtvola".

Tento týždeň sa ukázalo, že práve Emwazi je katom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), známym ako "Džihádista John". Objavuje sa v čiernej kukle a s veľkým nožom v ruke na videách IS, ktoré zachytávajú odrezanie hlavy rukojemníkom.

Britský občan s kuvajtským pôvodom Emwazi získal vysokoškolský titul v odbore počítačového programovania a žil v západnom Londýne. V roku 2013 odcestoval do Sýrie, kde neskôr vstúpil do organizácie IS. Kým žil v Británii, bezpečnostné služby sa oňho zaujímali a vypočúvali ho, ale nikdy ho nezatkli ani neobvinili.