Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

IS získava z predaja ropy na čiernom trhu milión dolárov mesačne

Hasičské auto sa ponáhľa k požiaru, spôsobeného bojmi medzi islamistami a provládnymi silami podporovanými mládežou, ilustračné foto Foto: TASR/AP

IS tento rok získala aj 20 miliónov dolárov z vyplateného výkupného za rukojemníkov, povedal námestník ministra spravodlivosti USA pre terorizmus a finančnú tajnú službu.

Washington 23. októbra (TASR) - Americké ministerstvo financií dnes oznámilo, že militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) získavajú mesačne asi jeden milión dolárov (789.000 eur) z predaja ropy na čiernom trhu. Informovala o tom agentúra AP.

Námestník ministra spravodlivosti USA pre terorizmus a finančnú tajnú službu David Cohen, ktorý na ministerstve vedie úsilie o podkopanie finančnej sily tejto extrémistickej skupiny, povedal, že IS tento rok získala aj 20 miliónov dolárov z vyplateného výkupného za rukojemníkov.

Skupina tiež získava každý mesiac milióny dolárov od bohatých sponzorov, z vydierania a iných kriminálnych činností, ako je vykrádanie bánk, povedal Cohen.

Dodal, že s výnimkou štátom podporovaných skupín je IS pravdepodobne najlepšie financovanou teroristickou skupinou, akej americké ministerstvo financií kedy čelilo.