Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Radikálny islam predstavuje hrozbu pre Albánsko

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/AP

Kontá na sociálnej sieti Facebook sú dôkazom toho, že islamisti využívajú internet na nábor bojovníkov pre organizáciu ISIS.

Tirana 17. januára (TASR) - Napriek tomu, že albánskych islamistických extrémistov nie je veľa, stále predstavujú zreteľnú hrozbu pre národnú bezpečnosť. Uviedol to vo štvrtok pre server Balkan Insight albánsky bezpečnostný expert Arjan Dyrmishi.

Do radov islamistických militantov sa doposiaľ pridáva len malý počet Albáncov, napriek tomu však stále predstavujú veľmi reálnu hrozbu pre spoločnosť, upozornil.

Kontá na sociálnej sieti Facebook, ktoré preskúmal server Balkan Insight, sú dôkazom toho, že islamisti využívajú internet na nábor bojovníkov pre organizáciu Islamský štát v Iraku a Sýrii (ISIS) a ďalšie skupiny napojené na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida.

Napríklad facebooková stránka Krenaria Islame (Islamská hrdosť), ktorá má viac než 2700 fanúšikov, zverejňuje fotografie a propagandu v prospech Albáncov, ktorí údajne bojujú za ISIS v Sýrii.

"Ak by sa všetci fanúšikovia tejto stránky identifikovali ako teroristi, vytvorili by menšiu armádu a predstavovali by veľký problém," upozornil bezpečnostný expert z Tirany.

"Takýto veľký počet nasledovníkov vyvoláva znepokojenie aj v prípade, že by boli títo ľudia iba stúpenci politického islamu," dodal.

Facebooková stránka nešetrí chválou na Usámu bin Ládina

Organizácia ISIS vznikla na začiatku vojny v Iraku. Vernosť al-Káide sľúbila v roku 2004 a neskôr sa stala známou pod názvom Al-Káida v Iraku. Tvoria ju povstalecké skupiny, ktorých prvotným cieľom bolo vytvorenie sunnitského kalifátu v Iraku, následne rozšírené i na Sýriu.

Stránka Krenaria Islame zverejňuje džihádistické videá preložené do albánčiny, velebí mudžáhidov albánskeho pôvodu, ktorí zahynuli počas bojov s Sýrii, a propaguje videá útočiace na demokraciu ako nezlučiteľnú s islamom, uvádza Balkan Insight.

Stránka zároveň vyzýva albánskych moslimov, aby sa k organizácii pridali, pričom nešetrí chválou na adresu bývalého lídra al-Káidy Usámu bin Ládina.

Facebooková stránka Krenaria Islame
Foto: FOTO TASR/https://www.facebook.com/pages/Krenaria-Islame-Ponos-Islama/736736853008683
Dyrmishi poznamenal, že pod nátlakom zo strany USA a západných mocností sa organizácie ako al-Káida v týchto dňoch sústreďujú na ľahšie ciele a spolupracujú s menšími skupinami. Aj malé skupiny radikalizovaných mužov však môžu predstavovať veľkú výzvu pre národnú bezpečnosť, dodal.

Zároveň pripomenul vlaňajšiu šokujúcu vraždu britského vojaka v Londýne "osamelými" islamistami, ako aj zranenie francúzskeho vojaka v Paríži.

"Všetci veteráni, ktorí sa vrátia zo sýrskeho konfliktu, sú hrozbou kvôli svojim ideologickým názorom ako stúpenci politického islamu, ale aj kvôli faktu, že hocikto z nich môže kedykoľvek podniknúť útoky podobné tým v Londýne a Paríži," uzavrel Dyrmishi.