Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Islamabad potvrdil, že Irán útočil na ciele v Pakistane; útok odsúdil

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pakistanská vláda útok označila za "nevyprovokované narušenie" vzdušného priestoru krajiny.

Islamabad 17. januára (TASR) - Iránsky útok na ciele v Pakistane si vyžiadal životy dvoch "nevinných detí" a zranenia pri ňom utrpeli ďalší traja ľudia. Oznámila v utorok pakistanská vláda, ktorá útok označila za "nevyprovokované narušenie" vzdušného priestoru krajiny. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie potvrdzujúce útok, o ktorom predtým informovali iránske médiá. Tie však svoje správy neskôr bez vysvetlenia stiahli. Podľa správ iránskych médií boli údery cielené na základne militantnej skupiny Džajš al-Adl.

Pakistan vo vyhlásení rázne odsúdil útoky v provincii Balúčistán. "Toto narušenie suverenity Pakistanu je úplne neprijateľné a môže mať vážne následky," uviedlo ministerstvo.

Džajš al-Adl (Armáda spravodlivosti) je sunnitská militantná skupina. Pôsobí na juhu Iránu a jej vplyv presahuje do Pakistanu.

K útokom prišlo v čase zvýšeného napätia na Blízkom východe a rastúcich obáv z rozšírenia vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas z Pásma Gazy.

Iránske Revolučné gardy v pondelok večer oznámili, že zaútočili na "teroristické" ciele v severnom Iraku v odvete za zabitie veliteľov gárd Izraelom. Rakety údajne zničili "špionážnu centrálu" izraelskej tajnej služby Mosad v Arbíle, hlavnom meste irackého Kurdistanu. Iránske gardy v pondelok tiež podnikli útoky v Sýrii, kde podľa vlastných slov útočili na ciele skupiny Islamský štát (IS).

Irak v pondelok označil iránske útoky, pri ktorých zomrelo aj niekoľko civilistov, za "zjavné porušenie" irackej suverenity. Iracký poradca pre národnú bezpečnosť Kásim Arádží tiež poprel tvrdenia Iránu, že útoky zasiahli centrálu Mosadu.