Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Atentátnik zo supermarketu sa označil za príslušníka Islamského štátu

Foto: TASR/AP

Coulibaly vyhlásil, že koná v súčinnosti s bratmi Saidom a Chérifom Kouachiovcami, ktorí v stredu v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo chladnokrvne zastrelili 12 ľudí.

Paríž 9. januára (TASR) - Islamista afrického pôvodu Amédy Coulibaly, ktorý dnes v supermarkete s kóšer potravinami v Paríži zadržiaval skupinu rukojemníkov, dnes okolo 15.00 h zatelefonoval do spravodajskej televízie BFMTV, aby oznámil, že sa chce skontaktovať s políciou.

BFMTV na svojej webovej stránke informovala, že Coulibaly vyhlásil, že koná v súčinnosti s bratmi Saidom a Chérifom Kouachiovcami, ktorí v stredu v parížskej redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo chladnokrvne zastrelili 12 ľudí.

ČÍTAJTE O DRÁME V SUPERMARKETE: Dráma v supermarkete skončila tragicky, zahynuli štyria rukojemníci

"Oni Charlie Hebdo, ja policajtov," vyhlásil Coulibaly, ktorý vo štvrtok bez zjavného dôvodu na juhoparížskom predmestí Montrouge smrteľne postrelil mladú policajtku a vážne zranil jej kolegu. Policajná hliadka zasahovala pri banálnej dopravnej nehode. Coulibaly na ňu zaútočil údajne od chrbta.

Pri prepade kóšer potravín v Paríži zahynuli najmenej dvaja ľudia

V telefonickom rozhovore okrem toho vyhlásil, že patrí k extrémistickej organizácii Islamský štát. Kouachiovci o sebe po útoku v Charlie Hebdo vyhlásili, že patria k "al-Káide v Jemene".

Spojitosť medzi Coulibalym a Kouachiovcami odhalila medzičasom aj polícia.



Po Kouachiovcoch polícia pátrala od stredy, keď Paríž opustili ukradnutým autom. Až do dnešného rána bolo pátranie neúspešné, aj keď polícia im bola na stope aj vďaka očitým svedectvám občanov, ktorí ich spoznali na základe zverejnených fotografií. Dvojica páchateľov dnes ráno v meste Montagny-Sainte-Félicité v oblasti Oise ukradla auto značky peugeot, ktorým pred políciou unikala po ceste A2. Majiteľka auta neskôr páchateľov krádeže identifikovala ako Kouachiovcov.

Na úteku dvojica niekoľkokrát strieľala do prenasledujúcich policajtov. Zastavili ju až policajné zátarasy v blízkosti dediny

FRANCÚZSKY MASAKER MINÚTU PO MINÚTE: ONLINE: Dráma vo Francúzsku: Všetci útočníci sú mŕtvi

Dammartin-en-Goële v departemente Seine-et-Marne, nachádzajúcej sa v blízkosti oblasti, kde v uplynulých hodinách prebiehalo intenzívne pátranie polície, zásahových jednotiek GIGN a RAID za pomoci príslušníkov armády a žandarmérie. Kouachiovci nechali ukradnuté vozidlo pri zátarase a skryli sa v priemyselnej zóne Dammartin-en-Goële, kde ich dnes podvečer polícia pri zásahu zastrelila.

Okolo 13.00 h médiá informovali, že do supermarketu Hyper Cacher s kóšer potravinami prenikol ozbrojený útočník, ktorý tam spustil paľbu a zadržiava niekoľko osôb. Obchod bol v tom čase plný zákazníkov, keďže od 14.00 h máva v piatok zvyčajne zavreté kvôli sláveniu sabatu.

Polícia pri akcii v blízkosti Porte de Vincennes pristúpila k zásahu takmer simultánne s operáciou v Dammartin-en-Goële - okrem iného zrejme aj preto, že Coulibaly sa vyhrážal zastrelením rukojemníkov v prípade, že polícia zasiahne proti Kouachiovcom.



Coulibaly pri telefonátoch zo supermarketu použil obyčajný linkový telefón, ktorý zle zložil, takže bolo počuť, že sa začal modliť, čo vyvolalo obavy, že svoje vyhrážky mieni splniť. Podľa BFMTV to bola jedna z kľúčových okolností pri rozhodovaní o začatí policajnej operácie v Paríži.

Strelec z Montrouge sa s bratmi Kouachiovcami, páchateľmi útoku v redakcii Charlie Hebdo, stretával v rámci džihádistickej bunky vo štvrti Buttes-Chaumont, ktorá sa vytvorila na pôde mešity v ulici Rue de Tanger v 19. parížskom obvode.