Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Islamisti opäť útočia v Palmýre, vládna armáda tam vyslala posily

Sýrski vládni vojaci. Foto: TASR/AP

Počas výpadu sa islamistom podarilo preniknúť k hraniciam mesta, ktoré mali pod svojou kontrolou do marca tohto roku.


Palmýra/Damask 10. decembra (TASR) - Sýrska vládna armáda dnes informovala o vyslaní posíl pre svoje jednotky v meste Palmýra, na ktoré vo štvrtok opäť zaútočili oddiely extrémistického Islamského štátu (IS). Počas výpadu sa islamistom podarilo preniknúť k hraniciam mesta, ktoré mali pod svojou kontrolou do marca tohto roku.

Džihádisti sa v piatok zmocnili viacerých sektorov ležiacich severozápadne a juhovýchodne od mesta známeho svojimi archeologickými náleziskami. Prudké boje sa v týchto lokalitách odohrávali aj dnes.

Veliteľ jednej zo sýrskych povstaleckých skupín pôsobiacich vo vidieckych oblastiach pri severosýrskom Aleppe podľa spravodajskej televízie France 24 potvrdil, že časť vládnych vojakov, ktorí boli nasadení do útoku na Aleppo, presunuli k ohrozenej Palmýre. Samotná vládna armáda nespresnila, aké posily k Palmýre vyslala.

Podľa riaditeľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámího Abdala Rahmána sa islamistom podarilo prebojovať k bránam mesta a o Palmýru sa vedú urputné pozemné boje. Dodal, že na pozície IS zaútočilo aj vládne letectvo.

Džihádisti z IS vo štvrtok podnikli aj časovo koordinované útoky na ropné a plynové polia v oblasti, pričom na viacerých úsekoch vytlačili vládne sily z ich pozícií. O život pritom prišli desiatky vojakov sýrskej vládnej armády.

Podľa tlačovej agentúry Amák, napojenej na IS, islamisti postupujú smerom k letisku na východnom predmestí Palmýry, ktoré využívajú ruské sily pri podpore sýrskej armády.

Televízia France 24 dnes informovala, že koalícia vedená Spojenými štátmi v piatok oznámila, že mohutnom nálete zničila islamistom pri Palmýre 168 kamiónov s cisternami.

Podľa aktivistov je Palmýra opäť v rukách islamistov

Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) opäť dobyla sýrske mesto Palmýra, odkiaľ jej jednotky pred deviatimi mesiacmi vyhnala sýrska vládna armáda za podpory ruského letectva. Informovali o tom dnes miestni aktivisti.

Podľa ich svedectiev sa dnes islamisti zmocnili vojenského skladu a predmestí na severe a západe mesta, pričom predtým - počas tri dni trvajúcej vojenskej operácie - dobyli viacero postavení vládnej armády, ropné polia a strategické pahorky v okolí.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Londýne dnes informovalo, že islamisti sa dostali k mestskej nemocnici v Tadmúre - meste postavenom v blízkosti antickej Palmýry - a k strategicky položeným obilným silám.

Riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán podľa spravodajskej služby BBC uviedol, že "IS dnes vstúpil do Palmýry a teraz okupuje severozápad mesta". Dodal, že boje medzi jednotkami IS a oddielmi sýrskej vládnej armády sa odohrávajú aj v centre mesta.

Islamisti sa Palmýry zmocnili vlani v máji. Sýrska armáda mesto za pomoci náletov ruských lietadiel oslobodila v marci tohto roku.

Palmýra patrila k najzachovalejším archeologickým pamiatkam v arabskom svete a je zapísaná Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Islamisti však po dobytí mesta veľkú časť pamiatok zničili s odôvodnením, že ide o modlárske objekty. Okrem toho terorizovali aj miestne obyvateľstvo.