Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Islamisti prevzali celkovú kontrolu na strategickým mestom Idlib

Na nedatovanej snímke vydanej 30. augusta 2014 príslušníci fidžijských mierových síl OSN, ktorých z Golanských výšin uniesli 28. augusta 2014 sýrski militanti zo skupiny Front an-Nusra. Predstavitelia Fidži potvrdili 11. septembra 2014, že na portáli YouTube sa objavila nová videonahrávka so 45 príslušníkmi fidžijských mierových síl OSN, ktorých z Golanských výšin uniesli koncom augusta sýrski militanti zo skupiny Front an-Nusra. Foto: TASR/AP

Úplnú kontrolu nad strategicky významným mestom Idlib na severozápade Sýrie dnes prevzali islamistickí povstalci pod velením Frontu an-Nusra - sýrskou odnožou teroristickej siete al-Káida.

Bejrút 28. marca (TASR) - Úplnú kontrolu nad strategicky významným mestom Idlib na severozápade Sýrie dnes prevzali islamistickí povstalci pod velením Frontu an-Nusra - sýrskou odnožou teroristickej siete al-Káida.

Mesto dobyli po niekoľkých dňoch prudkých bojov s jednotkami vernými prezidentovi Bašárovi Asadovi, ktoré mesto dovtedy kontrolovali, napísala agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Idlib leží neďaleko diaľnice medzi sýrskou metropolou Damask a mestom Aleppo na severe tejto krajiny a je druhým najväčším mestom v Sýrii, ktoré ovládli sýrski povstalci bojujúci proti režimu prezidenta Asada.

"Porazili vládne sily v Idlibe. Niektorých zabili, ďalších zajali," uviedlo SOHR so sídlom v Londýne.

Oficiálne miesta v Damasku tieto informácie bezprostredne nekomentovali.

Ostré boje medzi ozbrojenými zložkami Frontu an-Nusra a jednotkami vlády prezidenta Asada o kontrolu nad mestom Idlib v rovnomennej provincii sa začali v utorok. SOHR eviduje správy o najmenej 100 obetiach z oboch strán.

Viacero povstaleckých ozbrojených formácií zverejnilo v utorok na internete spoločné vyhlásenie, v ktorom ohlásili začiatok operácie zameranej na dobytie mesta Idlib. Povstalci vo svojom posolstve oznámili, že sa rozhodli "oslobodiť" mesto Idlib a že ich jednotky stoja už pred jeho bránami. Zároveň vyzvali miestnych obyvateľov, aby v najbližších dňoch zostali vo svojich domovoch a nevychádzali na ulice.

Ofenzívu voči Idlibu viedli bojovníci z Frontu an-Nusra, ako aj ozbrojenci z ďalších islamistických povstaleckých skupín.

Táto metropola rovnomennej sýrskej provincie, ležiacej pri hraniciach s Tureckom, mala pred vypuknutím občianskej vojny v Sýrii približne 165.000 obyvateľov.