Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

K islamistom v Sýrii a Iraku sa zrejme pridali aj študenti zo Sudánu

Bojovníci Islamského štátu, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pôjde už o druhú skupinu sudánskych študentov, ktorí sa tento rok vydali bojovať do Sýrie.

Chartúm 28. júna (TASR) - Skupina 12 sudánskych študentov medicíny, väčšinou s pasmi západných krajín, zrejme vycestovala do Turecka, odkiaľ majú v úmysle prejsť cez hranice do Sýrie a pridať sa tam k islamistickým ozbrojeným skupinám. Informoval o tom dnes dekan univerzity v Chartúme.

Ak jeho dohady potvrdia aj úrady, pôjde už o druhú skupinu sudánskych študentov, ktorí sa tento rok vydali bojovať do Sýrie. Zakladateľom chartúmskej Univerzity lekárskych vied a technológií (UMST) je sudánsky islamistický poslanec.

Podľa dekana Ahmada Babakíra je v skupine deväť mladých mužov a tri ženy. Väčšina z nich sa na cestu vydala v piatok lietadlom leteckej spoločnosti Turkish Airlines, pričom bez vedomia svojich príbuzných. Sedem členov skupiny má britský pas, dvaja kanadský a jeden americký. Zvyšní dvaja majú sudánske cestovné doklady.

K povstaleckým skupinám, ako je aj Islamský štát, sa v Sýrii a Iraku pridali už tisíce cudzincov z rôznych krajín sveta, ktorí sa na územie ovládané islamistami dostávajú najčastejšie práve cez Turecko. Ich pôsobenie v zóne bojov vyvoláva obavy, že po návrate do vlasti by sa mohli pokúsiť spáchať podobné útoky, ako sa v piatok odohrali vo Francúzsku, Tunisku a Kuvajte.