Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Islamisti vraj plánovali útok na sídlo Európskej komisie

Na ilustračnej snímke policajti hliadkujú pred sídlom Európskej komisie Foto: TASR/AP

V budovách Európskej komisie (EK) v Bruseli pracuje niekoľko tisíc euroúradníkov, vrátane najvyšších predstaviteľov EK.

Brusel 21. septembra (TASR) - Holandské médiá počas víkendu informovali, že radikálni islamisti plánovali útok na hlavné sídlo Európskej komisie (EK) v Bruseli. EK však dnes uviedla, že nemá informácie o hrozbách zo strany džihádistov.

"Komisia nedostala žiadnu informáciu o nejakej špecifickej hrozbe," vyhlásil dnes jej hovorca Jens Mester a odporučil novinárom, aby túto otázku adresovali belgickej prokuratúre v Bruseli, ktorá sa však odmietla vyjadriť.

Podľa belgických médií v okolí sídla EK v Bruseli nebolo dnes badať žiadne sprísnené bezpečnostné opatrenia.

Belgické úrady v sobotu potvrdili zatknutie viacerých osôb v snahe zabrániť islamistom spáchať atentáty.

Holandská spravodajská spoločnosť NOS v sobotu informovala, že najmenej dve osoby zatknuté belgickými úradmi pochádzali z holandského Haagu. Podľa NOS dvoch podozrivých - muža a ženu tureckého pôvodu - zadržali ešte začiatkom augusta na bruselskom letisku, kam pricestovali z Turecka.

NOS dodala, že dvojica predtým strávila nejaký čas v Sýrii - podobne ako aj Francúz Mehdi Nemmouche, ktorý je podozrivý zo spáchania atentátu v židovskom múzeu v Bruseli. Nemmouche medzi islamistickými radikálmi v Sýrii strávil viac ako rok. NOS na margo plánovaného útoku na EK uviedla, že jeho terčom nemali byť eurokomisári, ale "akcia sa mala podobať na útok na židovské múzeum (...) s cieľom zabiť čo najviac ľudí".

Denník L'Echo napísal, že z Belgicka do Sýrie vycestovalo viac ako 400 Belgičanov, ktorí sa začlenili do islamistických oddielov bojujúcich proti režimu Bašára Asada. Podľa denníka sa medzičasom asi 90 z nich vrátilo do Belgicka, pričom niektorí sú podozrievaní z plánov na spáchanie teroristických útokov.

V budovách EK v Bruseli pracuje niekoľko tisíc euroúradníkov, vrátane najvyšších predstaviteľov EK. Brusel je aj sídlom NATO a viacerých ďalších medzinárodných organizácií a spoločností.