Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Islamisti zverejnili nové video, popravujú v ňom britských špiónov

Popravení britskí špióni. Foto: printscreen dailymail.co.uk

V spomínanom videu, ktorého pravosť nie je možné overiť, je jasne vidno piatich mužov oblečených v oranžovom, ktorí sa priznávajú k špionáži pre britskú tajnú službu.

Bratislava 3. januára (Teraz.sk/TASR) - Teroristická skupina Islamský štát (IS) zverejnila na internete nové video, na ktorom zobrazuje popravu piatich údajne britských špiónov. Členovia IS sa v ňom zároveň podľa portálu independent.co.uk vyhrážajú britskému premiérovi Davidovi Cameronovi za účasť Británie na bojoch v Sýrii.

Video nie je vhodné pre deti a citlivé povahy.


V spomínanom videu, ktorého pravosť nie je možné overiť, je jasne vidno piatich mužov oblečených v oranžovom, ktorí sa priznávajú k špionáži pre britskú tajnú službu. Zamaskovaný strelec zároveň označuje britského premiéra za "imbecila" a "otroka Bieleho domu", ktorý je rovnako "arogantný a hlúpy ako jeho predchodcovia Gordon Brown a Tony Blair" a "prehrá vojnu s IS rovnako ako prehral vojnu s Irakom či Afganistanom."Ďalej sa obracia na obyvateľov Británie, ktorým oznamuje, že "raz premôžu ich krajinu a budú v nej vládnuť."

Nejde zrejme o britských občanov, ale ľudí zabitých za spoluprácu s koalíciou proti IS a poskytovanie fotografií a videozáberov z mesta Rakka, bašty tejto skupiny.

Prívrženec Islamského štátu.
Foto: printscreen dailymail.co.uk


Hovorca britskej vlády sa zatiaľ nevyjadril k správam o videu, ktorého autentickosť nemožno nezávisle overiť.

The Independent dodáva, že analytici špecializovaní na Blízky východ hlásia prudký nárast počtu propagandistických videí IS po tom, ako iracká armáda koncom decembra opätovne dobyla mesto Ramádí. Zintenzívnenie takýchto aktivít, prinášajúcich zmes starých a nových záberov, je vnímané ako pokus odviesť pozornosť od tamojšej porážky IS.