Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Islamistickí vzbúrenci útočili na stanovištia armády

Stúpenec zosadeného egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího skanduje počas podporného zhromaždenia na káhirskom predmestí Násir 4. júla 2013. Foto: TASR/AP

Bezprostredne nebolo známe, či tento koordinovaný útok súvisí so zosadením islamistického prezidenta Muhammada Mursího armádou na základe jej dekrétu z 3. júla.

Káhira 5. júla (TASR) - Islamistickí vzbúrenci zaútočili dnes na najmenej tri stanovištia egyptskej armády na letisku v meste al-Aríš na severe Sinajského polostrova. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptskú televíziu.

Podľa egyptského bezpečnostného zdroja, na ktorý sa odvolala agentúra Sinchua, zahynul pri útoku a následnej prestrelke medzi militantmi a egyptskými vojakmi najmenej jeden vojak a ďalší traja utrpeli zranenia. Podľa rovnakého zdroja bolo útočníkov niekoľko stoviek.

Útočníci podľa egyptskej televízie zaútočili na stanovištia egyptských ozbrojených síl v okolí medzinárodného letiska al-Aríš ručnými protitankovými granátometmi .

Bezprostredne nebolo známe, či tento koordinovaný útok súvisí so zosadením islamistického prezidenta Muhammada Mursího armádou na základe jej dekrétu z 3. júla. K útokom ozbrojencov na policajné a armádne ciele na Sinajskom polostrove dochádzalo po zosadení dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka v roku 2011 pomerne často.



Egyptská armáda vyzvala Mursího stúpencov na pokojný protest



Egyptská armáda pred plánovanými protestmi podporovateľov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího oznámila, že nebude prijímať žiadne mimoriadne opatrenia voči konkrétnej politickej skupine a zabezpečí občanom právo na protest, pokiaľ ich demonštrácie neohrozia národnú bezpečnosť.

Vedenie armády podľa agentúry Reuters pred dnešnými ohlásenými protestmi Moslimského bratstva, ktorého členom je zosadený prezident Muhammad Mursí, napísalo na svojom profile na sieti Facebook: "Múdrosť, skutočné vlastenectvo a konštruktívne ľudské hodnoty, na ktorých nasledovanie vyzvali všetky náboženské skupiny, nás zaväzujú k tomu, aby sme neprijímali žiadne mimoriadne a svojvoľné opatrenia proti niektorým skupinám alebo politickým hnutiam".

"Pokojný protest a sloboda prejavu sú práva garantované každému. Egypťania to získali ako jeden z najdôležitejších výdobytkov ich slávnej revolúcie," píše sa ďalej v stanovisku.

Armády však ďalej varovala, že nadmerné využitie tohto práva by mohlo priniesť aj negatíva v podobe blokády ciest, meškania platieb dávok zo sociálneho systému či celkového ochromenia inštitúcií. To by podľa generálov ohrozilo sociálny zmier, národné záujmy a poškodilo bezpečnosť a hospodárstvo Egypta.

Egyptská islamistická koalícia vedená Moslimským bratstvom vyzvala vo štvrtok obyvateľov krajiny, aby dnes demonštrovali po celej krajine proti vojenskému prevratu, ktorý zosadil demokraticky zvoleného prezidenta Muhammada Mursího. Protest nazvali "Piatok odmietnutia". Islamisti vyzvali Egypťanov, aby "prevzali ulice a pokojne sa mobilizovali" po piatkových modlitbách.