Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Islamistického militanta Usmana zabili jeho vlastní stúpenci

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Povstalci však nehodlajú položiť zbrane, kým Manila nezriadi na juhu štátu autonómnu moslimskú vládu.

Manila 4. mája (TASR) - Najhľadanejšieho filipínskeho islamistického militanta Abdula Basita Usmana, ktorého smrť počas víkendu môže pomôcť mierovému procesu na juhu krajiny, zabili jeho vlastní osobní strážcovia, ktorí tak reagovali na peňažnú odmenu vypísanú na jeho hlavu Spojenými štátmi.

Usmana s úzkymi väzbami na teroristickú sieť al-Káida, ktorého obviňujú z mnohých bombových útokov na juhu Filipín, hľadali bezpečnostné sily od roku 2002, informovala dnes agentúra Reuters, citujúc miestne armádne zdroje.

"V jeho skupine prebiehali vnútorné boje. Usman a jeho piati stúpenci prišli o život počas prestrelky pravdepodobne s ďalšími členmi skupiny," uviedol pre novinárov vrchný predstaviteľ filipínskych ozbrojených síl Gregorio Pio Catapang.

Predmetné stanovisko je však v rozpore s tvrdením najväčšej moslimskej povstaleckej skupiny na Filipínach, ktorá uviedla, že Usmana zabili jej bojovníci za zradu. Front islamského oslobodenia Morov (MNLF) vlani podpísal s vládou mierovú dohodu, čím sa skončil 45 rokov trvajúci konflikt, ktorý si vyžiadal 120.000 obetí a vyhnal z domovov dva milióny ľudí.

Povstalci však nehodlajú položiť zbrane, kým Manila nezriadi na juhu štátu autonómnu moslimskú vládu, ktorá by tamojším obyvateľom zabezpečila väčšie právomoci v oblasti hospodárstva a politického a spoločenského života.