Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Islamológa Ramadana obžalovaného zo znáslilnenia prepustili z väzby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Tariqa Ramadana zaradil časopis Time v roku 2000 medzi sedem najväčších náboženských reformátorov 21. storočia.

Paríž 16. novembra (TASR) - Francúzsky súd rozhodol, že známeho švajčiarskeho islamológa Tariqa Ramadana, ktorého vo Francúzsku obvinili zo znásilnenia dve ženy, môžu po zložení kaucie prepustiť z väzby. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Právnik Francis Szpiner, ktorý 56-ročného profesora Oxfordskej univerzity zastupuje, uviedol, že súd o prepustení Ramadana rozhodol vo štvrtok. Jeho klient je však povinný zaplatiť kauciu 300.000 eur a odovzdať francúzskym úradom svoj švajčiarsky pas.

Trestné oznámenie na Ramadana podali vlani v októbri dve ženy, ktoré tvrdia, že ich znásilnil. Malo k tomu dôjsť v rokoch 2009 a 2012. Na základe tohto trestného oznámenia polícia v Paríži koncom októbra začala predbežné vyšetrovanie vo veci znásilnenia, sexuálneho útoku, násilia a vyhrážania sa zabitím.

Koncom januára 2018 polícia Ramadana zadržala a po dvojdňovom výsluchu ho obžalovali z dvoch trestných činov znásilnenia, pričom sudca nariadil jeho väzobné stíhanie.

Tariqa Ramadana zaradil časopis Time v roku 2000 medzi sedem najväčších náboženských reformátorov 21. storočia a v roku 2004 sa dostal medzi stovku najvplyvnejších svetových osobností.