Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Islamské inštitúcie útok na parížsky týždenník odsúdili

Ilustračná fotografia Foto: TASR/AP

Útočníci pred spustením paľby údajne vykríkli, že sú z jemenskej al-Káidy.

Paríž 7. januára (TASR) - Dnešný útok na parížsku redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom traja ozbrojenci zastrelili 12 ľudí, odsúdila aj francúzska Rada pre islamskú vieru. Informovala o tom agentúra AP.



"Tento barbarský čin nesmiernej závažnosti je útokom proti demokracii a slobode tlače," uvádza sa vo vyhlásení Rady.

Za trestný čin označila na svojom facebookovom profile dnešný útok na redakciu Charlie Hebdo aj vplyvná islamská vzdelávacia inštitúcia, akou je sunnitská univerzita al-Azhar v egyptskej Káhire.

"Je to trestný čin. Islam násilné činy odmieta," píše sa na facebookovom profile univerzity.

Dnešný útok na parížsku redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, pri ktorom traja islamskí militanti zastrelili 12 ľudí, odsúdila aj kolíska islamu Saudská Arábia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Kráľovstvo rozhodne odsudzuje a zavrhuje tento zbabelý teroristický čin, ktoré pravé islamské náboženstvo odmieta rovnako ako ostatné náboženstvá či vierovyznania," uvádza sa vo vyhlásení saudskoarabskej vlády uverejnené štátnou tlačovou agentúrou SPA.

Masaker v Paríži odsúdil aj Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Šéf OSN vyjadril "rozhorčenie nad opovrhnutiahodným útokom". Označil ho aj za "strašný, neospravedlniteľný a chladnokrvný zločin".

Cieľom útoku bolo podľa jeho slov "rozdelenie". "Nesmieme padnúť do tejto pasce," varoval Pan Ki-mun, ktorého citovala agentúra Reuters.

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes v mene exekutívy EÚ, ktorá prišla do Rigy na slávnostné otvorenie lotyšského predsedníctva v EÚ, odsúdil "neľudský útok" zatiaľ neznámych atentátnikov na francúzsku redakciu týždenníka Charlie Hebdo.

V mene lotyšského predsedníctva útok odsúdili premiérka Laimdota Straujumová a šéf lotyšskej diplomacie Edgars Rinkevičs.

"Som hlboko šokovaný brutálnym a neľudským útokom, ktorý zasiahol kancelárie časopisu Charlie Hebdo. Ide o neznesiteľný akt barbarstva, ktorý sa týka nás všetkých ako ľudských bytostí aj ako Európanov," odkázal Juncker.

Lotyšská premiérka Straujumová a minister Rinkevičs počas stretnutia s európskymi novinármi vyjadrili hlbokú solidaritu s Francúzskom a sústrasť rodinám obetí.

"Každý by mal mať právo na šírenie svojho názoru," uviedla lotyšská premiérka. Rinkevičs zdôraznil, že útok na satirický časopis v Paríži je útokom na slobodu médií v celej Európe.

Obaja lotyšskí politici pripomenuli, že štáty EÚ musia postupovať jednotnejšie v rámci boja proti terorizmu a predchádzaniu podobných tragických incidentov, aký sa stal dnes v Paríži.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v sústrastnom liste adresovanom francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi dôrazne odsúdil dnešný teroristický útok v Paríži, informoval agentúru MTI hovorca vlády Bertalan Havasi.

"Neľútostný útok a neľudské násilie nemožno ničím ospravedlniť. Viktor Orbán a maďarská vláda vyjadrujú sústrasť so smútiacimi rodinami a s francúzskym ľudom. Zraneným želáme skoré uzdravenie," píše sa v Orbánovom liste.

Redakciu Charlie Hebdo v 11. parížskom obvode prepadli dnes dvaja - podľa agentúry AP traja - ozbrojenci v čiernych kuklách s kalašnikovmi a pumpovacími brokovnicami. Predtým, ako spustili paľbu na pracovníkov týždenníka, jeden z nich podľa BBC vykríkol, že sú z jemenskej al-Káidy.

Následná streľba si vyžiadala 12 mŕtvych a desať zranených. Stav štyroch zranených je kritický. Páchateľom sa z miesta činu podarilo ujsť na dvoch vozidlách. Polícia doposiaľ po útočníkoch pátra.