Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Islamské právo nebude základom novej tuniskej ústavy

Prvý článok novej ústavy bude taký istý ako v ústave z roku 1959 a nebude požadovať, aby bolo základom celej legislatívy islamské právo šaría.

Tunis 26. marca (TASR) - V novej tuniskej ústave nebude zakotvené islamské právo, čím sa zachová sekulárna báza krajiny. Informovala dnes o tom tuniská vládnuca islamistická Strana obnovy, an-Nahda.

Prvý článok novej ústavy bude taký istý ako v ústave z roku 1959 a nebude požadovať, aby bolo základom celej legislatívy islamské právo šaría, ako to očakávali mnohí konzervatívci, vysvetlil líder strany Zíjád Dúlátlí.

Rozhodnutie o ústave znamená názorový rozchod umiernene islamistickej strany an-Nahda s menšinou ultrakonzervatívnych moslimov - salafistov - požadujúcich islamské právo v tejto krajine, ktoré bola dlho známa pokrokovými tradíciami. V nedeľu protestovalo v Tunise proti novej ústave približne 10.000 salafistov.

Podľa Dúlátlího slov je toto rozhodnutie snahou o "posilnenie národného konsenzu" v Tunisku, pričom zjednotením veľkej väčšiny politických síl má pomôcť úspešnému demokratickému prechodu krajiny.

"Tuniská skúsenosť môže slúžiť ako vzor iným krajinám, prechádzajúcim podobnou transformáciou," dodal líder strany an-Nahda na margo ústavy.

V Egypte, ako aj v mnohých ďalších islamských krajinách, je islamské právo zakotvené v ústave ako základ celej legislatívy, pripomína agentúra AP.