Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V registračných spisoch IS figurujú aj traja útočníci z Bataclanu

Na snímke vyšetrovatelia a policajti pracujú pred koncertnou sieňou Bataclan 14. novembra 2015 v Paríži. Foto: TASR/AP

Trojica extrémistov vykonala najhorší zo série koordinovaných útokov, ktoré 13. novembra 2015 otriasli francúzskou metropolou.

Londýn 12. marca (TASR) - Mená troch teroristov, ktorí útočili vlani v parížskom klube Bataclan, sa nachádzajú v uniknutých registračných dokumentoch džihádistickej organizácie Dáiš (tzv. Islamského štátu). Oznámila to v noci nadnes stanica BBC s odvolaním sa na nemecké médiá.



Trojica extrémistov vykonala najhorší zo série koordinovaných útokov, ktoré 13. novembra 2015 otriasli francúzskou metropolou. Pri streľbe do publika a odpálení granátov počas rockového koncertu zahynulo 89 ľudí. Všetci traja útočníci boli pri zásahu špeciálnych jednotiek neskôr zabití.

Predmetné dokumenty, ktoré získali nemecké, britské a sýrske opozičné médiá, obsahujú identifikačné údaje o tisíckach džihádistov naverbovaných do služieb tejto fundamentalistickej skupiny z najmenej 40 krajín. Nemecké bezpečnostné úrady predbežne vyhodnocujú tieto spisy ako autentické.

Útočníkmi boli francúzski občania Samy Amimour, Omar Ismail Mostefai a Foued Mohamed-Aggad, ktorí sa podľa nemeckej stanice WDR dostali v rokoch 2013-14 do oblastí kontrolovaných Dáišom.

Britská stanica Sky News uviedla, že inkriminované dokumenty pochádzajú od bývalého člena tejto teroristickej skupiny Abú Hámida, ktorý bol podľa vlastného vyjadrenia sklamaný jej vedením a pamäťovú kartu s údajmi ukradol šéfovi vnútornej polície Dáišu a neskôr v Turecku odovzdal redaktorovi Sky News.

Väčšina naverbovaných džihádistov figurujúcich v daných registračných spisoch je saudskoarabského, tuniského, marockého a egyptského pôvodu, dopĺňa BBC.