Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Islamský štát údajne použil v Mósule toxický chlór

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

K útoku došlo v nedávno oslobodenej časti na západe mesta, uviedol dnes nemenovaný dôstojník irackých protiteroristických síl.

Mósul 15. apríla (TASR) - Militanti z Islamského štátu (IS) zaútočili v Mósule toxickým chlórovým plynom. K útoku došlo v nedávno oslobodenej časti na západe mesta, uviedol dnes nemenovaný dôstojník irackých protiteroristických síl.

Islamisti podľa neho v noci nadnes vypálili raketu s chlórom na mósulskú štvrť al-Abar. U siedmich irackých vojakov, ktorí sa nachádzali v blízkosti miesta dopadu rakety, sa prejavili dýchacie problémy a museli ich ošetriť v neďalekej poľnej nemocnici.

Citovaný dôstojník poskytol informáciu len pod podmienkou anonymity, keďže nemal oprávnenie vydávať vyhlásenia pre médiá, informovala agentúra AP.

Iracké sily podporované americkým letectvom sa od polovice februára pokúšajú vytlačiť militantov z husto obývanej západnej časti Mósulu. Iracká armáda tvrdí, že sa má pod kontrolou už viac ako polovicu západného Mósulu. Východnú časť mesta iracké sily oslobodili v polovici januára tohto roka.

Islamský štát obsadil Mósul po bleskovom útoku v polovici roku 2014. Ak sa podarí džihádistov z Mósulu vytlačiť, môže to znamenať definitívny koniec existencie irackej časti ich samozvaného kalifátu, ktorý sa rozprestiera aj na územiach susednej Sýrie. Bitka o Mósul prebieha od vlaňajšieho októbra.