Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Islamský štát má nedostatok peňazí, radikálne znižuje platy

Bojovníci hnutia Islamský štát, archívne foto Foto: TASR/AP

Extrémisti, ktorí sa v minulosti chválili razením vlastnej meny, len s ťažkosťami pokryjú svoje náklady a sú ochotní prepustiť zadržiavaných väzňov za 500 dolárov za osobu.

Bejrút 17. februára (TASR) - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) zažíva vo svojom takzvanom kalifáte nedostatok peňazí, a preto radikálne znížila platy po celom regióne. Obyvateľov svojej bašty - severosýrskeho mesta Rakka - požiadala, aby účty za vodu a elektrinu platili v amerických dolárov, ktoré sú platidlom na čiernom trhu. Navyše, IS je ochotný prepustiť zadržiavaných väzňov za 500 dolárov za osobu. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AP.

Extrémisti, ktorí sa v minulosti chválili razením vlastnej meny, len s ťažkosťami pokryjú svoje náklady. Je to následok koaličných náletov a ďalších opatrení, ktoré od vlaňajšej jesene odčerpali financie extrémistov. IS predtým posilňoval vernosť medzi militantmi tak, že im dával dobré platy, príplatky na deti a možnosť tráviť medové týždne, ale v súčasnosti už prestal poskytovať aj menšie výhody: bezplatné energetické drinky a tyčinky Snickers.

Informácie sú získané z rozhovorov s troma emigrantmi, ktorí ešte majú rodinu alebo známych v Rakke, s obyvateľmi irackého Mósulu a s analytikmi.

V bašte organizácie, v Rakke, sa platy od decembra znížili o polovicu, elektrina je na prídel a ceny za základné potreby sa vyšplhali do takej výšky, že sú nedostupné, ako uviedli emigranti.