Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Islamský štát nasadil v Iraku a Sýrii jedovatý yperit

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Americké úrady zatiaľ používanie yperitu Islamským štátom oficiálne nepotvrdili.

Londýn/Washington 11. septembra (TASR) - Americká vláda je čoraz viac presvedčená o tom, že tzv. Islamský štát (IS) vyrába a používa v Iraku a Sýrii chemické zbrane. Uviedol to nemenovaný predstaviteľ USA, ktorého citovala britská stanica BBC.

Washington podľa uvedeného zdroja zaznamenal už najmenej štyri rôzne prípady, keď ozbrojenci IS nasadili bojový plyn yperit, a to na oboch stranách iracko-sýrskych hraníc. Látku v práškovej forme pravdepodobne naplnili do klasickej munície, napríklad do mínometných striel.

Dôkazy potvrdzujúce toto tvrdenie mali možnosť vidieť aj členovia tímu BBC pôsobiaceho v pohraničí Turecka a Sýrie.

"Používajú horčičný plyn. Vieme to," povedal pre BBC americký vládny činiteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Spojené štáty sa podľa neho domnievajú, že v rámci extrémistickej organizácie IS existuje špeciálna skupina, ktorá testuje a vyrába chemické zbrane.

Nateraz nie je jasné, ako sa Islamský štát k yperitu dostal, zahraničné tajné služby sa však domnievajú, že si túto bojovú látku sám vyrába. Nejde totiž o zložitú chemikáliu a know-how na jej výrobu je ľahko dostupné.

Alternatívne vysvetlenia predpokladajú, že militanti IS sa zmocnili skladov chemických zbraní v Iraku alebo Sýrii, čo však Washington považuje za menej pravdepodobné.

Americké úrady zatiaľ používanie yperitu Islamským štátom oficiálne nepotvrdili.