Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Islamský štát obsadil prvé územie v Afganistane

Bojovníci hnutia Islamský štát, archívne foto Foto: TASR/AP

Získané oblasti sa nachádzajú na východe krajiny v provincii Nangarhár. Bojovníci IS ich vybojovali od svojich rivalov z islamistického hnutia Taliban.

Kábul 29. júna (TASR) - Bojovníci verní extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) po prvý raz obsadili väčšie územie v Afganistane. Napísala to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov a afganských predstaviteľov.

Získané oblasti sa nachádzajú na východe krajiny v provincii Nangarhár. Bojovníci IS ich vybojovali od svojich rivalov z islamistického hnutia Taliban.

Svedkovia, ktorí utekali pred bojmi v Nangarháre, tvrdia, že stovky bojovníkov verných IS vytlačili Taliban. Spaľovali tiež makové polia, z ktorých získava Taliban ópium a financuje tak svoj boj za zvrhnutie afganskej vlády.

Bojovníci IS tiež roznášali smernice, ktoré údajne vydal vodca Islamského štátu Abú Bakr al-Bagdádí. Zatiaľ však nie je jasné, či ich vydal zvlášť pre afganské bojisko alebo či ide o preklad jeho predošlých ediktov.

"(Bojovníci IS) prišli na viacerých bielych pick-upoch osadených veľkými guľometmi a bojovali s Talibanom. Bojovníci sa nedokázali ubrániť a utiekli," povedal jeden z kmeňových staršinov z okresu Ačín. Podľa jeho slov niektorí dedinčania príchod bojovníkov verných IS vítali.

"Na rozdiel od Talibanu nenútia (bojovníci IS) dedinčanov kŕmiť ich a ubytovávať. Naopak, vo vreckách majú veľa peňazí a utrácajú ich za jedlo a lákajú mladých dedinčanov, aby sa k nim pridali," povedal staršina.

Podľa svedkov sú bojovníci, ktorí prisahali vernosť IS, rozčarovanými bývalými bojovníkmi Talibanu. Spolu s nimi bojuje aj niekoľko desiatok zahraničných militantov.