Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Islamský štát odrezal v Líbyi hlavu 12 policajtom

Ilustračné foto Foto: Youtube

Militanti napojení na extrémistickú organizáciu Islamský štát nakrátko obsadili veliteľstvo bezpečnostných zložiek v pobrežnom meste Sabráta na severozápade Líbye.

Káhira 24. februára (TASR) - Militanti napojení na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS) nakrátko obsadili veliteľstvo bezpečnostných zložiek v pobrežnom meste Sabráta na severozápade Líbye. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Ozbrojenci IS zneužili v noci nadnes krátkodobé bezpečnostné vákuum na obsadenie strategicky významného centra Sabráty, zatiaľ čo armádne jednotky zaisťujúce ochranu mesta vykonávali operácie na iných miestach.

Po obsadení veliteľstva džihádisti odrezali hlavy 12 príslušníkom bezpečnostných síl. Ich zmrzačené telá potom využili na dočasné zablokovanie prístupu k obsadenej budove, ktorú kontrolovali približne tri hodiny.

Vojaci ich odtiaľ vyhnali až dnes v skorých ranných hodinách. Podľa nemenovaného miestneho predstaviteľa počas bojov zahynulo až 19 členov líbyjských ozbrojených zložiek.

Mesto Sabráta slúži ako jeden z dôležitých tranzitných bodov pre afrických migrantov smerujúcich do krajín Európskej únie. Nočný útok podľa AP upozornil na schopnosť líbyjských buniek Islamského štátu podnikať nečakané údery na vládne ciele.

Sabráta, ležiaca na pobreží Stredozemného mora približne 66 kilometrov od metropoly Tripolis, sa stala ďalším z líbyjských miest, ktoré ohrozujú militanti z IS.

Americké letectvo vlani zaútočilo na tábor týchto sunnitských islamistov v oblasti Sabráty, pričom zahynulo vyše 40 predpokladaných džihádistov vrátane dvoch unesených srbských rukojemníkov.