Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Islamský štát potvrdil zabitie svojho hovorcu v severnej Sýrii

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Adnání podľa Spojených štátov patril k vedúcim predstaviteľom IS, za informáciu vedúcu k jeho zadržaniu USA vypísali odmenu až päť miliónov dolárov.

Káhira 31. augusta (TASR) - Hlavný hovorca extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) Abú Muhammad Adnání zahynul v severnej Sýrii. Organizácia to potvrdila na sociálnych sieťach, informovala tlačová agentúra DPA.

Adnání podľa Spojených štátov patril k vedúcim predstaviteľom IS, za informáciu vedúcu k jeho zadržaniu USA vypísali odmenu až päť miliónov dolárov.

Po abú Bakrovi Baghdádím bol druhým najvyššie postaveným funkcionárom Islamského štátu.

Adnání bol neslávne známy svojimi zvukovými posolstvami, v ktorých vyzýval k útokom osamelých vlkov na nepriateľov IS vrátane civilných cieľov na Západe. V roku 2014 oznámil zriadenie kalifátu v Sýrii a Iraku.

"Šejk odišiel počas kontroly vojenských operácií v provincii Aleppo," uviedol IS označujúc Adnáního za "mučeníka". Žiadne podrobnosti o jeho smrti však neuviedol.

IS nedávno ustúpil pred Kurdmi vedenými silami a sýrskymi povstalcami podporovanými Tureckom v oblasti Aleppa, ktorá preň bola kľúčová. Bola totiž vstupnou trasou pre prichádzajúcich zahraničných bojovníkov, ktorí sa chceli pridať k IS v Sýrii a Iraku.

Adnání sa podľa Američanov narodil ako Tahá Sobhi Falaha v Sýrii a bol najznámejším hlasom IS. V médiách sa objavoval oveľa častejšie jeho šéf abú Bakr Baghdádí.

V júni 2014, keď vtedajší Islamský štát v Iraku a Levante dobyl pri bleskovej ofenzíve mesto Mósul a rozsiahle časti na severe a západe Iraku, Adnání oznámil jeho premenovanie na Islamský štát. Bagdádí sa podľa neho stal kalífom a má právo na lojalitu moslimov celého sveta, dodal.

Tento rok v máji, pred začiatkom ramadánu, zopakoval svoje výzvy na útoky na západné ciele.

Júlový útok s chladiarenským autom na promenáde v Nice v Deň Bastily, ktorý sa skončil smrťou 84 ľudí, je považovaný za reakciu na takéto výzvy.

IS v súčasnosti stráca územia v Iraku aj Sýrii: Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily vyhnali jeho bojovníkov z väčšiny severnej Sýrie a iracká vláda dobyla od IS veľké časti území, o ktoré prišla v roku 2014.

Podľa analýzy spoločnosti IHS Islamský štát v prvej polovici tohto roka stratil 12 percent svojho územia a utrpel drastický pokles príjmov.

Naďalej však má vo svojej moci dve kľúčové mestá - Rakku v Sýrii a Mósul v Iraku. Analytici varovali, že územné straty zrejme prinútili IS, aby zintenzívnila teroristické útoky, na aké vyzýval Adnání.