Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Islamský štát sa prihlásil k útoku v mešite v Saudskej Arábii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Hassan Ammar

Radikálna organizácia uviedla, že útok uskutočnil samovražedný atentátnik Abú Ammar Nadži, ktorý sa s pomocou opasku s výbušninami vyhodil do vzduchu uprostred "zlého davu heretikov a neveriacich".

Dubaj 22. mája (TASR) - Islamský štát (IS) sa prihlásil k zodpovednosti za dnešný útok v šiitskej mešite na východe Saudskej Arábie s tým, že ide o jeho prvý útok v Saudskej Arábii. Oznámili to svetové agentúry.

Radikálna sunnitská organizácia uviedla, že útok uskutočnil samovražedný atentátnik Abú Ammar Nadži, ktorý sa s pomocou opasku s výbušninami vyhodil do vzduchu uprostred "zlého davu heretikov a neveriacich". Podľa oznámenia IS na Twitteri výbuch údajne zabil či zranil až 250 ľudí.

Podľa vyjadrenia ministra zdravotníctva a obyvateľov výbuch zabil najmenej 21 ľudí a 50 ďalších utrpelo zranenia, časť z nich je vo vážnom stave. Atentátnik sa odpálil počas bohoslužieb v mešite imáma Alího v obci Kádí v provincii Katíf, v ktorej sa v tom čase modlilo najmenej 150 ľudí.

Saudská Arábia je na čele koalície arabských krajín, ktoré od konca marca podnikajú nálety na pozície šiitských povstalcov - húsíov - v Jemene. Cieľom vzdušných operácií je zastaviť postup vzbúrencov, ktorí obsadili už rozsiahle územia Jemenu.