Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Islamský štát prijal sľub vernosti od Boko Haram

Na archívnej snímke bojovníci hnutia Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) popravujú zastrelením zajatých irackých vojakov na základni v irackom Tikríte 14. júna 2014. Foto: TASR/AP

Sľub vernosti znamená podľa hovorcu IS rozšírenie kalifátu do západnej Afriky.

Bejrút 13. marca (TASR) - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) prijala sľub vernosti od islamistickej skupiny Boko Haram, ktorá operuje v západnej Afrike, informovala vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu IS.

Abú Muhammad Adnání v audionahrávke zverejnenej prostredníctvom mediálneho orgánu IS - Furkán - tvrdí, že sľub vernosti znamená rozšírenie kalifátu do západnej Afriky.

Vyhlásenie zaznelo niekoľko dní po tom, čo Boko Haram, islamistická skupina operujúca na území severnej Nigérie, prisahala vernosť IS. Stalo sa tak prostredníctvom audiozáznamu, ktorý Boko Haram umiestnil na sociálnej sieti Twitter.

Záznam sa na internete objavil v čase, keď Boko Haram údajne sústreďuje svoje jednotky na severovýchode Nigérie, aby "sa porátali" s mnohonárodnými silami, ktoré ich v uplynulých týždňoch vyhnali z viacerých miest.