Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Islamský štát surovo zabil desiatky zajatých sýrskych vojakov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vojakov chytili, keď sa sťahovali z vojenského letiska Tabka, ktoré padlo do rúk Islamského štátu.

Damask 28. augusta (TASR) - Bojovníci Islamského štátu (IS) surovo zabili desiatky zajatých sýrskych vládnych vojakov po tom, čo militanti cez víkend dobyli veľkú leteckú základňu v provincii Rakka na severovýchode Sýrie. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Vojakov chytili, keď sa sťahovali z vojenského letiska Tabka, ktoré padlo do rúk Islamského štátu.

"Podľa našich prvých správ bolo popravených 45 až 60 vládnych vojakov," povedal šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. Popravy označil za "vojnové zločiny". Podobné obvinenie vyjadrila aj vyšetrovacia komisia OSN, ktorá pripísala vinu Islamskému štátu - odštiepeneckej skupine al-Káidy.

Niektorých extrémistov bolo vidieť pochodovať oblasťou s hlavami, ktoré podľa ich slov patrili sýrskym vojakom zabitým v Tabke. Toto príšerné gesto malo zastrašiť odporcov Islamského štátu, uviedla SOHR.

IS dosiahol v nedeľu 24. augusta úplnú kontrolu nad vojenským letiskom Tabka, ktoré bolo poslednou pozíciou sýrskeho režimu v provincii Rakka.

Radikálna sunnitská organizácia IS dosiahla v posledných mesiacoch značné územné zisky na východe Sýrie, keď dobyla väčšinu provincie Dajr az-Zaur, aby tak napojila svoje bašty v Rakke na Irak, kde má základňu.