Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Pri vzdušných útokoch zahynulo najmenej 70 bojovníkov Islamského štátu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medzi cieľmi sa nachádzali zásoby zbraní a budovy, ktoré používali sunnitskí extrémisti.

Washington 23. septembra (TASR) -Najmenej 70 militantov zo skupiny Islamský štát (IS) zahynulo pri dnešných vzdušných útokoch pod vedením USA na severe a východe Sýrie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Podľa šéfa tejto inštitúcie Rámího Abdala Rahmána je však tento počet pravdepodobne omnoho vyšší. Rahmán citoval údaje o bilancii zabitých teroristov v provinciách Rakka, Dajr az-Zaur a Hasaka, pričom uviedol, že celkový počet mŕtvych a zranených je najmenej 300.

Hlavná kurdská strana v Sýrii privítala útoky proti fundamentalistom z IS a uviedla, že chce spolupracovať v boji proti tejto extrémistickej skupine. "Tešíme sa na spoluprácu s koalíciou v boji proti terorizmu, ktorý ohrozuje ľudské hodnoty na Blízkom východe," povedal líder Strany demokratickej únie (PYD) Sálih Muslim.



Kurdské mesto Kobané, známe aj pod názvom Ajn al-Arab, ležiace na severe Sýrie, je stále v ohrození IS, ktorého útoky v okolitej oblasti vyhnali za hranicu do Turecka desaťtisíce osôb.

NATO sa na náletoch nezúčastní

Severoatlantická aliancia (NATO) dnes oznámila, že sa nezúčastňuje leteckých útokov koalície vedenej Spojenými štátmi na pozície Islamského štátu (IS) v Sýrii. Informovala o tom agentúra Reuters.

"NATO sa tom absolútne nepodieľa," odpovedal na otázku agentúry Reuters predstaviteľ aliancie, ktorý si neželal byť menovaný.

Americké letectvo s podporou viacerých arabských štátov podniklo dnes nadránom na severe Sýrie desiatky leteckých a raketových útokov na ciele militantnej organizácie Islamský štát vrátane jeho výcvikových táborov, veliteľstiev a skladov zbraní. Pri útokoch podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) zahynulo najmenej 30 militantov IS a osem civilistov.


Koalícia vedená Spojenými štátmi zaútočila na ciele v IS v Sýrii stíhačkami, bombardérmi, bezpilotnými lietadlami a strelami s plochou dráhou letu Tomahawk odpálenými z dvoch amerických vojenských lodí. Americké ministerstvo obrany podľa BBC dnes potvrdilo, že v ťažení proti IS v Sýrii po prvý raz do ostrej bojovej akcie nasadilo aj neviditeľné viacúčelové stíhacie lietadlá typu F-22 Raptor.

Americko-arabské útoky v Sýrii ukázali svetu jednotu voči militantom, tvrdí Obama

Barack Obama
Foto: TASR/AP
Americký prezident Barack Obama dnes povedal, že účasť piatich arabských krajín na leteckých útokoch proti militantom v Sýrii, ktoré sa začali v noci nadnes, "ukázala svetu, že to nie je iba boj Ameriky".

USA sú "pyšné, že stoja po boku" Bahrajnu, Kataru, Saudskej Arábie, Jordánska a Spojených arabských emirátov pri vedení týchto útokov, citovala ho agentúra Associated Press.

Prezident zdôraznil, že spoločný boj proti Islamskému štátu nejaký čas potrvá, ale je nevyhnutný pre bezpečnosť USA, Blízkeho východu a sveta.

"Opäť musí byť komukoľvek, kto by chcel intrigovať proti Amerike a škodiť Američanom, jasné, že nebudeme tolerovať úkryty pre teroristov, ktorí ohrozujú našich ľudí," povedal Obama pred odchodom z Bieleho domu na klimatický summit OSN v New Yorku.

To, že Amerika nevedie boj sama, dokazuje podľa jeho slov sila koalície, ktorú v súčasnosti tvorí 40 krajín, z toho päť arabských. Obama tiež povedal, že sa v OSN stretne s irackým premiérom Hajdarom Abádím a "priateľmi a spojencami", s ktorými bude pokračovať v získavaní podpory pre ich koalíciu.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov uviedla, že USA a spojenci v prvý deň útokov na bojovníkov Islamského štátu v Sýrii zasiahli 20 cieľov. Dovtedy útočili USA na ciele IS iba na území Iraku.



Kerry upovedomil sýrsku vládu o útokoch niekoľko hodín vopred

Minister zahraničných vecí USA John Kerry počas stretnutia s ministrom zahraničných vecí Saudskej Arábie princom Saudom al-Faisalom na letisku v Džidde v Saudskej Arábii 11. septembra 2014.
Foto: TASR/AP
Sýrske ministerstvo zahraničných vecí dnes potvrdilo, že dostalo list v ktorom šéf americkej diplomacie John Kerry oznámil sýrskej vláde, že Spojené štáty plánujú v Sýrii zaútočiť na ciele organizácie Islamský štát. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Šéf americkej diplomacie v liste, ktorý sme dostali prostredníctvom irackého ministra zahraničných vecí, informuje sýrsku vládu o tom, že Spojené štáty a niektorí ich spojenci podniknú útoky na ciele (Islamského štátu) v Sýrii. Došlo k tomu niekoľko hodín pred začiatkom útokov," uvádza sa vo vyhlásení sýrskeho ministerstva zahraničných vecí.

Vo vyhlásení zverejnenom sýrskou štátnou televíziou sa ďalej uvádza, že Sýria bude pokračovať v útokoch na Islamský štát v mestách Rakka a Dajr az-Zaur, teda v oblastiach na severe a severovýchode krajiny, ktoré sa dnes stali cieľom leteckých a raketových útokov koalície vedenej Spojenými štátmi.

Sýrske ministerstvo zahraničných vecí zároveň potvrdilo, že aj naďalej prebieha "koordinácia na najvyššej úrovni" medzi Sýriou a šiitskou vládou v Bagdade.

Partnermi USA sú štáty z oblasti Perzského zálivu

Americké Centrálne velenie (CENTCOM) dnes uviedlo, že partnermi Spojených štátov v leteckom ťažení proti Islamského štátu (IS) na severe Sýrie sú Jordánsko, Bahrajn, Saudská Arábia, Katar a Spojené arabské emiráty. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vo vyhlásení CENTCOM sa uvádza, že ozbrojené sily Spojených štátov podnikli kroky na prekazenie "hroziaceho útoku" proti americkým a západným záujmom zo strany "ostrieľaných bojovníkov al-Káidy", ktorí našli útočisko v Sýrii. "Tieto útoky sa uskutočnili výlučne bojovými prostriedkami Spojených štátov," uvádza sa ďalej vo vyhlásení CENTCOM.

Rusko upozornilo na medzinárodno-právne dôsledky

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes upozornilo, že iniciátori jednostranných silových scenárov nesú medzinárodno-právnu zodpovednosť za ich následky.

Vo svojom vyhlásení venovanom vzdušným úderom na ciele extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii ruský rezort diplomacie uviedol, že pokusy presadiť vlastné geopolitické záujmy na úkor suverenity iných štátov destabilizujú situáciu.

Podľa Moskvy náletom nemalo predchádzať len formálne oboznámenie Sýrie s plánmi USA a ich spojencov, ale jej jednoznačný súhlas alebo prijatie príslušného rozhodnutia Bezpečnostnou radou OSN.