Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Islamský štát údajne nariadil evakuáciu Rakky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Z Rakky masovo utekajú civilisti po tom, ako militanti varovali, že vodná elektráreň Tabka je mimo prevádzky, hrádza je oslabená náletmi koalície pod vedením USA a sa mohla by sa pretrhnúť.

Bejrút 27. marca (TASR) - Organizácia Islamský štát (IS) nariadila podľa sýrskych aktivistov evakuáciu Rakky, ktoré je faktickým hlavným mestom kalifátu vyhláseného islamistami v roku 2014. Dôvodom sú obavy z pretrhnutia priehrady Tabka na rieke Eufrat, ktorá preteká týmto mestom.

Aktivisti zo skupiny "Rakku vraždia potichu" informovali, že z Rakky masovo utekajú civilisti po tom, ako militanti IS varovali, že vodná elektráreň Tabka je mimo prevádzky, hrádza je oslabená náletmi koalície pod vedením USA a sa mohla by sa pretrhnúť. Hladina vodnej nádrže údajne stúpa.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii takisto uviedla, že vodná elektráreň Tabka je mimo prevádzky, nebola však podľa nej nariadená žiadna evakuácia.

V blízkosti priehrady Tabka, vzdialenej približne 40 kilometrov od Rakky, momentálne bojujú proti IS kurdské sily podporované USA v rámci operácie s cieľom oslobodiť toto mesto spod okupácie islamistov.