Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Islamský štát zaútočil na sýrske mesto pri hranici s Tureckom

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Sýrii začalo v noci nadnes platiť prímerie medzi vládnymi a povstaleckými silami.

Bejrút 27. februára (TASR) — Bojovníci extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) vtrhli dnes do mesta Tal Abjad v severnej Sýrii, ktorého sa v júli minulého roka zmocnili kurdskí povstalci. Agentúra AP o tom informuje s odvolaním sa na hovorcu Sýrskych demokratických síl tvorených prevažne Kurdmi.

Boje v Tal Abjade pri sýrsko-tureckej hranici sa podľa neho začali po polnoci z piatka nadnes a stále pokračujú. Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii potvrdila, že v Tal Abjade sa opäť bojuje. Spravodajská agentúra Amak spriaznená s IS hlásila "prekvapivý útok" militantov v severnej časti sýrskej provincie Rakka, kde sa nachádza i uvedené mesto, vo svojej správe však neuviedla žiadne podrobnosti.

Hovorca Sýrskych demokratických síl Talál Silú sa pre AP vyjadril, že bojovníci tejto povstaleckej skupiny by mali svoju "operáciu" v Tal Abjade zavŕšiť ešte v priebehu dneška.

V Sýrii začalo v noci nadnes platiť prímerie medzi vládnymi a povstaleckými silami, ktoré sa však nevzťahuje na extrémistické skupiny, ako sú IS alebo sýrska odnož al-Káidy.