Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Islamský štát vyzval na útoky proti občanom USA a ďalších krajín

Podľa vyhlásenia hovorcu IS abú Muhammada Adnáního bude vojenská intervencia koalície pod vedením USA poslednou kampaňou križiakov.

Bagdad 22. septembra (TASR) - Islamský štát (IS) vyzval svojich stúpencov, aby zaútočili na občanov Spojených štátov a ďalších krajín, ktoré vstúpili do koalície proti IS. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na organizáciu SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete.

Podľa vyhlásenia hovorcu IS abú Muhammada Adnáního bude vojenská intervencia koalície pod vedením USA "poslednou kampaňou križiakov".

"Bude zlomená a porazená rovnako, ako boli zlomené a porazené všetky vaše predchádzajúce kampane," varoval Adnání a vyzval stúpencov IS na útoky proti občanom USA, Francúzska, Kanady, Austrálie a ďalších krajín.

Agentúra Reuters uviedla, že Spojené štáty budujú medzinárodnú koalíciu s cieľom zničiť radikálny, sunnitský IS, ktorý ovládol veľké územia v Iraku a Sýrii a vyhlásil tam kalifát. Americké a francúzske lietadlá už podnikli nálety na pozície IS v Iraku. Washington v nedeľu oznámil, že aj ďalšie krajiny naznačili ochotu zapojiť sa do kampane.