Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Islamský štát vyzval na celosvetové útoky proti židom a kresťanom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hovorca Islamského štátu (IS) abú Huzajfa al-Ansárí na 33-minútovej zvukovej nahrávke vyzval na útoky proti židovským a kresťanským cieľom v Spojených štátoch, Európe a inde vo svete.

Káhira 4. januára (TASR) – Teroristická organizácia Islamský štát vo štvrtok vyzvala na útoky proti židom a kresťanom po celom svete ako odvetu za prebiehajúcu izraelskú vojenskú operáciu v Pásme Gazy. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Hovorca Islamského štátu (IS) abú Huzajfa al-Ansárí na 33-minútovej zvukovej nahrávke vyzval na útoky proti židovským a kresťanským cieľom v Spojených štátoch, Európe a inde vo svete. Útočníci majú uprednostniť ľahké, civilné a náboženské ciele pred ťažko dostupnými a vojenskými. Vojnu v Pásme Gazy označil za náboženskú.

Nahrávka zverejnená v islamistických propagandistických médiách zároveň vystríha palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré podobne ako Islamský štát patrí k sunnitskej odnoži islamu, pred spoluprácou so šiitskými skupinami, ako je napríklad proiránske hnutie Hizballáh v Libanone. Hnutia Hizballáh a Hamas sú často považované za spojencov, IS však považuje všetkých šiitských moslimov za odpadlíkov.

V roku 2014 sa IS zmocnil veľkých častí územia na severe Iraku a v Sýrii, kde následne vyhlásil kalifát. Neskôr väčšinu dobytých území stratil po vojenských porážkach zo strany Západu. Bojovníci IS však príležitostne podnikajú útoky v Sýrii a Iraku.