Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Islamský štát znovu dobyl takmer celé mesto Búkamál

Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Búkamál v sýrskej provincii Dajr az-Zaur, bohatej na ropu, je pre IS strategicky dôležitý, pretože je spojivom s niektorými izolovanými územiami, ktoré majú militanti ešte pod svojou kontrolou.

Damask 11. novembra (TASR) - Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) znovu dobyla takmer celé mesto Búkamál, svoju bývalú baštu v Sýrii neďaleko irackej hranice. To naznačuje schopnosť militantov bojovať, aj napriek sérii nedávnych porážok. Informovalo o tom v sobotu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktoré monitoruje vojnu v krajine.

Bojovníci Islamského štátu dobyli veľké časti pohraničného mesta Búkamál vo východnej Sýrii, keď podnikli vlnu útokov proti silám sýrskeho režimu a spojeneckým milíciám z Libanonu, Iraku a Iránu, dodalo SOHR.

Tieto protiútoky militantov donútili prorežimové sily stiahnuť sa do južných a východných štvrtí mesta. Boje si na oboch stranách vyžiadali ťažké straty na životoch, uviedlo SOHR.

Bojový úspech Islamského štátu v Búkamále prišiel dva dni po tom, čo mesto od extrémistickej organizácie vybojovali vládni vojaci a ich spojenci, pripomenula tlačová agentúra DPA.

Búkamál v sýrskej provincii Dajr az-Zaur, bohatej na ropu, je pre IS strategicky dôležitý, pretože je spojivom s niektorými izolovanými územiami, ktoré majú militanti ešte pod svojou kontrolou v Iraku.

IS stratil v posledných mesiacoch veľké územia v Sýrii aj Iraku, kde predtým vyhlásil obávaný samozvaný kalifát.

Iracká armáda podnikla v blízkosti hraníc so Sýriou rozsiahlu ofenzívu voči IS



Iracké sily v sobotu v rámci svojej najnovšej ofenzívy proti jednotkám Islamského štátu (IS) dobyli niekoľko dedín ležiacich v púštnej oblasti pri hraniciach Iraku so Sýriou.

Iracké vládne sily za pomoci oddielov pozostávajúcich z príslušníkov miestnych kmeňov obsadili dedinu Rúmmana a tamojší most cez rieku Eufrat, ako aj desať ďalších obcí, uvádza sa v komuniké irackej armády.

Rúmmana leží v blízkosti mesta Káim, ktoré bolo jednou z posledných väčších bášt IS v Iraku až do 3. novembra, keď ho dobyli vládne sily.

Iracká armáda dobyla Rúmmanu len niekoľko hodín po tom, ako ráno spustila rozsiahlu ofenzívu s cieľom dobyť mesto Ráwa, ktoré ešte stále ovládajú islamisti. Iracké vojenské zdroje v súvislosti s tým informovali, že "vládnym vojakom sa (v Ráwe) darí napredovať".

Ako uviedol iracký premiér Hajdar Abádí, súčasťou spomínanej pozemnej operácie je aj tzv. začisťovanie zón v púštnych oblastiach na západe Iraku.

Islamský štát v roku 2014 podnikol nečakaný prienik na iracké územie, pričom sa postupne zmocnil takmer tretiny územia tejto krajiny, ako aj polovice susednej Sýrie. Na dobytých územiach IS vyhlásil svoj kalifát. V súčasnosti však IS prišiel o takmer celé územie svojho niekdajšieho kalifátu.