Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Island zvýšil stupeň ohrozenia po erupcii sopky Bárdarbunga

Na snímke z videa z 19. augusta 2014 dopravná značka spadnutá na ceste pri islandskej sopke Bardarbunga pokrytej ľadovcom. Foto: TASR/AP

Stratovulkán Bárdarbunga je najväčším sopečným systémom Islandu a so svojou nadmorskou výškou 2009 metrov zároveň druhým najvyšším bodom krajiny.

Reykjavík 29. augusta (TASR) - Na islandskej sopke Bárdarbunga zaznamenali dnes erupciu. Islandská meteorologická služba preto zvýšila stupeň ohrozenia na najvyšší. V ovzduší však meteorológovia zatiaľ nepozorovali sopečný popol.

Podľa agentúry ITAR-TASS v krízovej oblasti bolo možné pozorovať lávu, ktorá unikala z trhliny na lávovom pokrove (plató) vzdialenom niekoľko desiatok kilometrov od krátera Bárdarbunga. Trhlina je však mimo ľadovca Vatnajökull, takže jeho topenie sa nehrozí.

Stratovulkán Bárdarbunga je najväčším sopečným systémom Islandu a so svojou nadmorskou výškou 2009 metrov zároveň druhým najvyšším bodom krajiny. Nachádza sa pod príkrovom ľadovca Vatnajökull na juhozápade krajiny.

Výbuch islandskej sopky Eyjafjallajökull v roku 2010 zapríčinil uzavretie väčšinu európskeho vzdušného priestoru na šesť dní. Toto opatrenie postihlo vyše desať miliónov cestujúcich a vyžiadalo si straty vo výške 1,7 miliardy dolárov.