Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Island vydal evakuačné plány pre prípad erupcie sopky Örafajökull

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V roku 2010 zastavil popol z erupcie menšej islandskej sopky Eyjafjallajökull na šesť dní veľkú časť premávky v európskom vzdušnom priestore.

Reykjavík 23. novembra (TASR) - Islandskí predstavitelia zverejnili vo štvrtok krízové evakuačné plány v dôsledku zvýšenej seizmickej aktivity najväčšej sopky v krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Do evakuačných plánov patria oblasti západne, južne a východne od vulkánu Örafajökull. Plány zahŕňajú textové upozornenia - v islandskom a anglickom jazyku - pre mobilné telefóny, uviedol to islandský úrad civilnej ochrany a krízového manažmentu.

V potenciálnej oblasti evakuácie, ktorú v teplejších mesiacoch navštevujú stovky turistov, žije len okolo 120 obyvateľov.

Na svahoch ľadovcom pokrytej sopky spozorovali odmäk, čo naznačuje zvýšenie geotermálnej aktivity a v priebehu roka tu tiež zaznamenali viacero zemetrasení. Experti nedokážu odhadnúť, či bezprostredne hrozí sopečná erupcia.

Sopka Örafajökull, na ktorej masíve sa nachádza najvyšší vrchol Islandu (2110 m), naposledy eruptovala v roku 1727. Je najväčším aktívnym vulkánom na ostrove.

Islandský meteorologický úrad už varoval letecké spoločnosti pred rizikom zvýšenej seizmickej aktivity.

V roku 2010 zastavil popol z erupcie menšej islandskej sopky Eyjafjallajökull na šesť dní veľkú časť premávky v európskom vzdušnom priestore.