Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Island pod nátlakom verejnosti zvažuje zvýšenie utečeneckých kvôt

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Krajina síce podľa šéfa diplomacie môže pravdepodobne prijať viac utečencov, než je 50 pôvodne plánovaných na roky 2015 a 2016, ale iniciatíva musí byť dobre pripravená.

Reykjavík 3. septembra (TASR) - Islandská vláda zvažuje zvýšenie utečeneckých kvót. Uviedol to v stredu tamojší minister zahraničných vecí Gunnar Sveinsson na pozadí živej diskusie v sociálnych médiách o tom, že táto škandinávska krajina môže v danej záležitosti spraviť viac, píše agentúra DPA.

Minister ďalej uviedol, že krajina síce môže pravdepodobne prijať viac utečencov, než je 50 pôvodne plánovaných na roky 2015 a 2016, ale iniciatíva musí byť "dobre pripravená". Šéf islandskej diplomacie sa podľa vlastných slov dosiaľ v tejto súvislosti vyhýbal uvádzaniu konkrétnych čísel - prirovnal to k "dražbe".

"Domnievam sa, že takáto diskusia je absurdná - určiť 500, 1000, 1500 alebo koľkokoľvek utečencov. Musíme si uvedomiť, čo môžeme spraviť a nakoľko si veríme," povedal Sveinsson pre miestne médiá.

Počet obyvateľov Islandu je iba približne 330.000. V rokoch 1956 až 2012 krajina prijala približne 500 utečencov určených kvótami pod záštitou Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

V súvislosti s danou iniciatívou vzniklo na sociálnej sieti Facebook niekoľko stránok, kde sa registrujú tisíce ľudí ochotných poskytnúť utečencom ubytovanie alebo iný druh pomoci.

"Ľudia sú už unavení z toho, že sa musia dívať na utrpenie utečencov v televízii, a chcú proti tomu niečo spraviť," uviedla islandská spisovateľka a folkloristka Bryndís Björgvinsdóttir, ktorá prišla s touto iniciatívou.

Islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson medzitým ustanovil vládny výbor, ktorý sa bude zaoberať načrtnutou otázkou, keď parlament opäť zasadne po letných prázdninách.