Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Island má novú vládu. Veľkú koalíciu s podporou liberálov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nová koaličná vláda mala mať v 63-člennom zákonodarnom zbore väčšinu 35 kresiel, avšak po hlasovaní dvoch poslancov Ľavicových zelených proti tejto podobe vlády to bude väčšina iba 33 kresiel.

Reykjavík 30. novembra (TASR) - Na Islande sa úsilie o sformovanie novej vlády severskej ostrovnej krajiny skončilo v posledný novembrový deň podpísaním koaličnej dohody, ktoré predznamenalo vznik akejsi veľkej koalície s podporu liberálov.

Nový islandský vládny kabinet pod vedením 41-ročnej premiérky Katrín Jakobsdóttir, líderky Ľavicových zelených (druhého najsilnejšieho subjektu volieb so ziskom 16,9 percenta hlasov) vytvoria popri jej strane ešte víťazný subjekt predčasných parlamentných volieb z 28. októbra - konzervatívci zo Strany nezávislosti expremiéra Bjarniho Benediktssona, ktorých vo voľbách podporilo 25,2 percenta voličov, ako aj liberáli z Progresívnej strany.

Nová koaličná vláda mala mať v 63-člennom zákonodarnom zbore väčšinu 35 kresiel, avšak po hlasovaní dvoch poslancov Ľavicových zelených proti tejto podobe vlády to bude väčšina iba 33 kresiel.

Niekdajšia ministerka školstva, ktorá bude predsedníčkou novej vlády, avizovala, že jej kabinet sa bude usilovať o zlepšenie infraštruktúry v záujme vzdelávania, zdravotníctva a dopravy. Súčasťou zmluvy, ktorú vo štvrtok podpísali v Reykjavíku predstavitelia troch spomínaných strán, je podľa islandského rozhlasu i zámer, aby ostrovný štát naďalej zostal nečlenskou krajinou Európskej únie.

Konzervatívci budú mať vo vláde päť ministrov vrátane šéfa rezortu zahraničných vecí a ministra financií. Ľavicoví zelení popri premiérke obsadia ešte dva posty vo vláde a liberáli budú mať troch ministrov.

Islanďania pristúpili k volebným urnám na sklonku októbra po tom, čo sexuálny škandál, v ktorom figuroval i expremiér Bjarni Benediktsson, spôsobil v septembri pád trojčlennej koalície sformovanej pred viac ako ôsmimi mesiacmi. Tá mala v islandskom parlamente najtesnejšiu možnú väčšinu - 32 zo 63 kresiel.

Predčasné voľby sa konali na Islande aj vlani v októbri po tom, čo dovtedajší premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson rezignoval v dôsledku zverejnenia tzv. panamských dokumentov.