Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Island od pondelka sprísni epidemiologické opatrenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od začiatku pandémie zaznamenala táto severská krajina s približne 365 000 obyvateľmi celkovo 2872 prípadov nákazy a desať súvisiacich úmrtí.

Reykjavík 4. októbra (TASR) - Island od pondelka sprísni epidemiologické opatrenia. Tamojšia vláda sa tak rozhodla po výraznom náraste prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, aký v krajine evidujú od polovice septembra, informovala v nedeľu agentúra AFP.

Islandské ministerstvo zdravotníctva v sobotu neskoro večer oznámilo, že od pondelka bude zatvorená väčšina športových zariadení, barov i diskoték, zatiaľ čo na zhromaždeniach sa bude môcť zúčastniť maximálne 20 ľudí. V supermarketoch bude môcť byť naraz maximálne 100 zákazníkov. Plavárne sa budú môcť zaplniť len do polovice svojej kapacity. Takéto opatrenia budú podľa vyhlásenia ministerstva platiť nasledovné dva až tri týždne.

"V posledných dňoch pribúdalo denne pomerne stabilne 30-40 nových prípadov (nákazy), takže je zrejmé, že súčasné opatrenia nie sú dostatočne adekvátne na zvládnutie epidémie," uviedol hlavný islandský epidemiológ Tórólfur Gudnason v správe pre ministerstvo.

Islandské úrady prijali už predtým cielené obmedzenia v kombinácii s hygienickými opatreniami a odporúčanými rozstupmi medzi ľuďmi. Diskotéky v hlavnom meste Reykjavík boli napríklad zatvorené desať dní a opätovne sa otvorili len uplynulý pondelok.

K aktuálnemu sprísneniu opatrení dochádza po značnom, až sedemnásobnom, náraste hospitalizácií v súvislosti s ochorením COVID-19 za ostatný týždeň a tiež po tom, ako nákaza zachvátila dva domovy s opatrovateľskou službou v Reykjavíku.

Za posledných 19 dní hlásil Island 663 nových prípadov nákazy, a to prevažne z Reykjavíku a jeho okolia. Od začiatku pandémie zaznamenala táto severská krajina s približne 365 000 obyvateľmi celkovo 2872 prípadov nákazy a desať súvisiacich úmrtí.