Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Prezident Islandu požiadal radikálnu Stranu pirátov o zostavenie vlády

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Piráti, ktorí sa snažia o priamu demokraciu a slobodu na internete, skončili tretí v predčasných parlamentných voľbách 29. októbra na Islande.

Reykjavík 2. decembra (TASR) - Islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson dnes požiadal radikálnu Stranu pirátov, ktorá sa stavia proti súčasnému politickému systému, aby sa pokúsila zostaviť vládu, keďže dve predchádzajúce kolá koaličných rozhovorov stroskotali.

Piráti, ktorí sa snažia o priamu demokraciu a slobodu na internete, skončili tretí v predčasných parlamentných voľbách 29. októbra na Islande.

Žiadna strana nezískala vo voľbách úplnú väčšinu a prezident Jóhannesson požiadal konzervatívnu Strany nezávislosti, ktorá skončila ako prvá, aby vytvorila vládu. Keď sa jej to nepodarilo, príležitosť dostal druhý najúspešnejší politický subjekt - hnutie Ľavicových zelených (VG). Ani jemu sa však vládu nepodarilo zostaviť.

Prezident Jóhannesson dnes oznámil, že požiadal vplyvnú zákonodarkyňu Strany pirátov Birgittu Jónsdóttir, aby sa pokúsila zostaviť kabinet s ďalšími stranami.

Strana pirátov, ktorú pred štyrmi rokmi založila skupina hakerov, politických aktivistov a obhajcov slobody na internete, má desať kresiel v 63-člennom islandskom parlamente.

Októbrové parlamentné voľby boli vypísané v atmosfére všeobecnej nespokojnosti verejnosti s tradičnými politickými elitami a v období hnevu občanov nad tým, že premiér Sigmundur Gunnlaugsson má uložené peniaze v daňových rajoch. Tieto informácie sa nachádzali v uniknutých tzv. panamských dokumentoch a premiér následne v súvislosti s touto kauzou v apríli odstúpil.