Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Islanďania vyšli do ulíc s hrncami, žiadali demisiu premiéra a vlády

Na snímke ľudia sa zišli na demonštrácii proti islandskému premiérovi Davídovi Gunnlaugssonovi v Reykjavíku v pondelok 4. apríla 2016. Foto: TASR/AP

Na proteste sa zúčastnilo do 8000 ľudí, podľa organizátorov ich bolo až 20.000.

Reykjavík 5. apríla (TASR) - Obyvatelia Islandu žiadajú demisiu predsedu vlády Sigmundura Davida Gunnlaugssona, ktorého meno sa ocitlo v uniknutých tzv. panamských dokumentoch o zahraničných skrytých účtoch.

Tisíce ľudí s hrncami, bubnami, rapkáčmi a trúbkami v rukách sa v pondelok podvečer zišli pred budovou parlamentu a žiadali demisiu premiéra i celej vlády.

Polícia informovala, že na proteste sa zúčastnilo do 8000 ľudí, podľa organizátorov ich bolo až 20.000. V prvom i druhom prípade ide však - vzhľadom na počet obyvateľov ostrova: 329.000 - o pozoruhodnú občiansku mobilizáciu, ktorá je porovnateľná s rokom 2008, keď masové protesty vyvolalo zrútenie islandskej ekonomiky kvôli hospodárskej kríze.

Sigmundur David Gunnlaugsson je podozrivý z vlastníctva spoločnosti so sídlom na Panenských ostrovoch. Spoločnosť Wintris je napísaná na Gunnlaugssonovu manželku - bohatú dedičku.

V tzv. panamských dokumentoch sú aj mená dvoch členov Gunnlaugssonovej vlády: ministra vnútra a financií.

Vo vysielaní televízie Stöd 2 Gunnlaugsson oznámil, že nemienil a nemieni odstúpiť z funkcie.

Na celú kauzu premiér reaguje podráždene od okamihu, keď sa ukázalo, že jeho meno figuruje v zoznamoch. "Nikdy som neskrýval svoj majetok. Akoby ste ma z niečoho obviňovali," vyhlásil uplynulú nedeľu pre švédsku televíziu SVT, keď otázky novinára začali byť preňho nepríjemné. Vzápätí prerušil nakrúcanie interview a nahnevaný odišiel spred kamery.

Pod heslom Panama Papers (panamské dokumenty) informovali v nedeľu večer médiá po celom svete o firmách v tzv. daňových rajoch, v ktorých politici, podnikatelia, rôzni prominenti, kriminálnici či športovci "ukryli" vysoké finančné čiastky.

Informácie pochádzajú z obrovského úniku 11,5 milióna dokumentov panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca. Podľa správ ukazujú, ako pomáhala klientom prepierať peniaze, vyhýbať sa sankciám a unikať plateniu daní, ako aj jej spojenie okrem iných so 72 súčasnými alebo bývalými šéfmi štátov vrátane diktátorov.

Dokumenty získali od anonymného zdroja nemecké noviny Süddeutsche Zeitung, ktoré ich odovzdali Medzinárodnému konzorciu investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone a ďalším 107 médiám v 78 krajinách sveta na analýzu.