Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Únik amoniaku zistili na vonkajšej strane ISS, Rusko je znepokojené

Medzinárodná vesmírna stanica ISS Foto: TASR/AP

Amoniak sa používa na chladenie zariadenia, ktoré poskytuje systémom stanice elektrinu.

Washington 10. mája (TASR) - Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) vo štvrtok zaregistrovala únik amoniaku z jednej časti chladiaceho systému.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dnes ubezpečila, že posádke ISS nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Podľa ruských zdrojov však ide o "nebezpečnú anomáliu", o ktorej chce Moskva čo najskôr hovoriť s americkými partnermi a medzičasom pripraviť posádku na výstup do voľného priestoru, aby zistila prípadné škody.

Šesť členov posádky vo štvrtok spozorovalo biele vločky okolo ISS a ihneď na to upozornili riadiace centrum v Houstone. Snímky, ktoré posádka zaslala na Zem, potvrdili poškodenie jednej časti chladiaceho systému v americkom segmente ISS, kde došlo k podobnej poruche už začiatkom novembra 2012. Ruský segment, ako aj ostatné časti ISS, pracujú ako obvykle.

Amoniak sa používa na chladenie obvodov, ktorými sa privádza elektrina vyrábaná solárnymi panelmi.

Kým NASA tvrdí, že ISS pracuje normálne a jej posádke nič nehrozí, ruskí špecialisti podľa šéfa ruského segmentu ISS Vladimira Soloviova považujú udalosť za "veľmi vážnu". Podľa agentúry RIA Novosti sa problém vyrieši do 48 hodín, keď dôjde k odpojeniu tej časti systému, odkiaľ unikal amoniak. Agentúra dodala, že experti teraz pracujú na presnom pláne jednotlivých krokov, ktorých výsledkom bude odstránenie poruchy.