Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Analytici: Ukrajinská armáda zaznamenala pokrok na juhu krajiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

S istotou sa však ešte podľa ISW nedá tvrdiť, či došlo k úplnému prelomeniu ruskej obrannej línie.

Kyjev 22 septembra (TASR) - Ukrajinská armáda zaznamenala pokrok v Záporožskej oblasti na juhu krajiny, kde sa dostala za posledné ruské obranné línie. Uviedli to experti z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). TASR o tom informuje na základe ich štvrtkovej správy a agentúry DPA.

Ukrajinské obrnené vozidlá boli po prvý raz spozorované za poslednou ruskou obrannou líniou v Záporožskej oblasti, uviedol vo štvrtok ISW na základe geolokácie. S istotou sa však ešte podľa ISW nedá tvrdiť, či došlo k úplnému prelomeniu ruskej obrannej línie.

Analytik George Barros z ISW na sociálnej sieti X uviedol, že ukrajinské sily po prvý raz dostali obrnené vozidlá typu Stryker a Marder za ruské protitankové zákopy a betónové zábrany - tzv. dračie zuby (dragons teeth). "Ukrajinské sily rozširujú prielom obranných línií už niekoľko týždňov a mohli by sa pripravovať na nový úder," dodal.

Generálny štáb ukrajinskej armády v piatok ráno oznámil pokrok v okolí Bachmutu na východe Ukrajiny aj na fronte na juhu. Pri Robotyne sa Ukrajincom podarilo odraziť ruské protiútoky. Tieto informácie však nebolo možné bezprostredne overiť.