Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ivan Korčok slávnostne otvoril Národný konvent o EÚ v Macedónsku

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok Foto: TASR/Martin Baumann

Macedónsko je piatou krajinou západného Balkánu, v ktorej bude SR realizovať tento úspešný projekt.

Skopje/Bratislava 10. novembra (TASR) - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok slávnostne otvoril Národný konvent o Európskej únii v Macedónsku. V piatok ukončil dvojdňovú návštevu Macedónskej republiky, ktorej cieľom bolo vyjadriť podporu novej macedónskej vláde a podporiť ju v úsilí o návrat na integračnú trajektóriu prostredníctvom konkrétnej formy pomoci v oblasti transferu slovenského know-how z prístupových procesov. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.

Konvent otvoril za prítomnosti podpredsedu vlády Macedónska pre európske záležitosti Bujara Osmaniho, ministra zahraničných vecí Nikolu Dimitrova a ďalších macedónskych a medzinárodných predstaviteľov. Projekt sa primárne zameriava na podporu verejnej debaty v krajine o otázkach európskej integrácie na základe partnerstva vládnych, mimovládnych, podnikateľských a záujmových inštitúcií vytvorením expertných sektorových pracovných skupín. Výsledkom jeho pôsobenia bude posilnenie kapacity štátnych inštitúcií v komplexnej agende integrácie Macedónska do Európskej únie, najmä pri aproximácii noriem a prijímaní štandardov EÚ v rámci jednotlivých sektorových priorít.

Macedónsko je piatou krajinou západného Balkánu, v ktorej bude SR realizovať tento úspešný projekt. Jeho nositeľom je Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku v spolupráci s Európskym hnutím v Macedónsku za finančnej podpory SlovakAid a Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID). "Sledujeme pozorne a rozumieme zložitej situácii, v ktorej sa Macedónsko nachádza po dlhotrvajúcej politickej kríze. Rozhodujúce je, že integrácia do EÚ, podobne ako do NATO, má naďalej celistvú podporu na všetkých úrovniach macedónskej spoločnosti. Je to jeden z mála procesov, ktoré sú rovnako podporované všetkými relevantnými politickými aktérmi, ako aj etnickými a náboženskými komunitami," uviedol štátny tajomník počas otvorenia projektu.

S macedónskymi partnermi prerokoval integračné procesy Macedónska, vnútropolitickú situáciu v krajine, bilaterálne vzťahy, bezpečnostné otázky a regionálne témy. V rozhovoroch s nimi zdôraznil, že Slovensko vždy podporovalo proces rozširovania a integráciu Macedónska do EÚ i NATO. "Doterajšie kroky novej macedónskej vlády sú veľmi sľubné a sú prejavom odhodlania a skutočnej politickej vôle úspešne naplniť euroatlantické integračné ambície v blízkej budúcnosti," konštatoval Ivan Korčok.

Macedónski predstavitelia vysoko ocenili všestrannú podporu SR v politickej rovine, ako aj konkrétnu pomoc vrátane vysielania slovenských policajtov do spoločných hliadok pre dohľad nad štátnou hranicou medzi Macedónskou republikou a Gréckou republikou, prevenciu a elimináciu nezákonnej migrácie, informoval tlačový odbor MZVaEZ SR.