Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

M. Mojžita musel Izetbegovičovi objasniť vyjadrenia Gašparoviča

Prezident SR Ivan Gašparovič (vpravo) a prezident trojčlenného bosnianskeho predsedníctva Nebojsa Radmanovič počas prehliadky čestnej stráže pred ich stretnutím v Sarajeve 27. novembra 2012. Foto: TASR/Vladimír Benko

Bosnianski intelektuáli ostro reagovali na výroky slovenského prezidenta. Označili ich za diplomatický škandál.

Sarajevo/Bratislava 29. novembra (TASR) - Člen Predsedníctva Bosny a Hercegoviny (BaH) Bakir Izetbegovič požiadal slovenského veľvyslanca Miroslava Mojžitu o stretnutie, na ktorom mu mal objasniť výroky prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktoré odzneli na stredajšej (28. 11.) tlačovej konferencii v Banja Luke. To je hlavným mestom Republiky Srbskej (RS), ktorá je jednou z dvoch republík BaH. V Bosne a Hercegovine bol Gašparovič na oficiálnej dvojdňovej návšteve.

Izetbegovič pripomenul, že prezident RS Milorad Dodik, s ktorým Gašparovič rokoval, často prezentuje nepodložené vyhlásenia o tom, ako sa Republika Srbská môže osamostatniť mierovou cestou. Vyjadrenie Gašparoviča môže podľa Izetbegoviča vytvoriť falošný obraz o tom, ako by k tomu mohlo dôjsť. V rozhovore s Mojžitom na druhej strane ocenil podporu prezidenta SR integračným snahám Bosny a Hercegoviny, najmä pokiaľ ide o približovanie sa k NATO. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVaEZ.

Dodik niekoľkokrát v minulosti verejne prezentoval názory, že "doba trvanlivosti BaH" už dávno uplynula, pričom závisí iba od infúzií medzinárodného spoločenstva, ktoré sa už len samo pridržiava fikcie spoločného štátu Moslimov, Srbov a Chorvátov. Nevzdáva sa ani myšlienky referenda o odčlenení RS, ktoré pred rokom a pol po mohutnom tlaku Európskej únie odriekli.

Mojžita na stretnutí s Izetbegovičom zdôraznil, že Slovensko a ani jej najvyšší predstaviteľ nikdy nespochybnili suverenitu Bosny a Hercegoviny.

V súvislosti s politickou situáciou v Bosne, ktorá bola jednou z tém rozhovoru Gašparoviča s Dodikom, hovoril slovenský prezident o "dobrej spolupráci medzi Slovenskom a Českom, a v tom kontexte aj o spolupráci Bosny a Hercegoviny a Republiky Srbskej. "Ak bude úspešná RS, tak bude aj BaH a som presvedčený, že tiež západný Balkán. Záleží na politikoch, do akej miery sú schopní komunikovať a hľadať konsenzus," uviedol na tlačovej konferencii. Na novinárske otázky, aby vysvetlil svoj výrok, dodal, že Republika Srbská a BaH sú si, podobne ako Slovensko a Česko, v mnohom podobné.

Bosnianski intelektuáli ostro reagovali na tieto výroky, ktoré označili za "diplomatický škandál", nazývajúc ho výrazom neúcty voči štátu.

Prezident suverenitu nespochybnil

Prezident SR Ivan Gašparovič počas svojej oficiálnej návštevy v Bosne a Hercegovine (BaH) žiadnym spôsobom nespochybnil suverenitu tejto federácie. Uviedol to v súvislosti s negatívnymi ohlasmi v BaH na stredajšie (28.11.) výroky Gašparoviča hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

Najvyšší slovenský predstaviteľ hovoril na tlačovej konferencii o dobrej spolupráci medzi Slovenskom a Českom, a v tom kontexte aj o spolupráci Bosny a Hercegoviny a Republiky Srbskej (RS).

Ako Gandel zdôraznil, prezident sa na rokovaniach so všetkými partnermi jednoznačne vyjadril za proces integrácie krajiny do Európskej únie. Zároveň sa podelil o skúsenosti z reformných a integračných procesov Slovenska do NATO. Zdôraznil pritom význam dosahovania vnútropolitického konsenzu pri riešení zásadných otázok budúcnosti štátu. "Podobne zdôraznil význam regionálnej spolupráce, a to aj po vstupe krajín regiónu strednej Európy, vrátane Slovenska a Českej republiky, do EÚ," dodal.

Gandel poukázal na to, že BaH je z hľadiska vnútorného usporiadania štátu a vzťahov medzi jednotlivými štátotvornými národmi mimoriadne zložitá. "Niektoré odporúčania a námety, hoci sú prezentované v dobrej viere, môžu byť v danom politickom kontexte vnímané a interpretované odlišným spôsobom, ako boli mienené," konštatoval.