Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Izolácia Ruska sa zhorší, ak nezmení postup na Ukrajine, tvrdí Obama

Barack Obama. Foto: TASR

Americký prezident vyhlásil, že USA a ich európski spojenci sú stále odhodlaní hľadať diplomatické riešenie existujúceho napätia s Ruskom, ktoré spôsobuje konflikt na Ukrajine.

Washington 9. februára (TASR) - Americký prezident Barack Obama dnes vyhlásil, že Spojené štáty a ich európski spojenci sú stále odhodlaní hľadať diplomatické riešenie existujúceho napätia s Ruskom, ktoré spôsobuje konflikt na Ukrajine.

"Aj keď pracujeme na diplomatickom riešení, dnes znova jasne upozorňujeme, že ak bude Rusko pokračovať vo svojom súčasnom smerovaní, ktoré ničí ruskú ekonomiku a poškodzuje ruský ľud, a má aj strašný dopad na Ukrajinu, izolácia Ruska sa bude iba zhoršovať - politická aj ekonomická," vyhlásil Obama vo Washingtone na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou po ich stretnutí. Informácie priniesli tlačové agentúry Reuters a AP.



Obama prisľúbil, že bude pokračovať v ekonomických sankciách voči Rusku a zároveň spolupracovať s medzinárodným spoločenstvom na vyvíjaní diplomatického nátlaku.

"Absolútne sa zhodujeme v tom, že v 21. storočí nemôžeme nečinne stáť a jednoducho dovoliť, aby boli hranice Európy prekresľované hlavňou zbrane," povedal Obama.

Šéf Bieleho domu tiež vyhlásil, že ruská agresia voči Ukrajine len posilnila jednotu Spojených štátov a ich partnerov v Európe i po celom svete.

Americký prezident takisto povedal, že Rusko porušilo takmer každý záväzok, ktorý odsúhlasilo v predchádzajúcej mierovej dohode z bieloruského Minska. A zdôraznil, že ruské sily namiesto stiahnutia sa naďalej operujú na východe Ukrajiny a koordinujú útoky.

Upozornil tiež, že Rusko poslalo na Ukrajinu ďalšie tanky, ťažké delostrelectvo a posádky obrnených vozidiel. A dodal, že separatisti dobyli za pomoci Ruska ďalšie územie.

Vysvetlil rozhodnutie nestretnúť sa s izraelským premiérom

Barack Obama obhajoval svoje rozhodnutie nestretnúť sa s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom počas jeho nadchádzajúcej návštevy Washingtonu odôvodnením, že základné pravidlo protokolu prikazuje nestretávať sa s čelnými svetovými politikmi tesne pred voľbami v ich krajinách.



"Máme prax nestretávať sa s lídrami tesne pred ich voľbami," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.

"Niečo z tohto má do činenia s tým, ako robíme obchod a myslím si, že je pre nás dôležité zachovávať tento protokol, pretože americko-izraelský vzťah nie je o jednej konkrétnej strane," citovala Obamu agentúra Reuters.

Americký prezident dodal, že ak by Merkelovú čakali v dohľadnom čase voľby, nebola by pozvaná do Bieleho domu a veľmi pravdepodobne by o stretnutie ani nepožiadala.

Izraelská opozícia v sobotu vyzvala premiéra Netanjahua, aby zrušil plánovaný marcový prejav pred americkým Kongresom, pretože spory okolo načasovania jeho návštevy "vážne poškodzujú strategické vzťahy Izraela s USA". Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov, dolnej komory amerického Kongresu, John Boehner pozval izraelského premiéra, aby vystúpil 3. marca v Kongrese a podľa agentúry Reuters ho presvedčil, že pozvanie podporujú ako republikáni, tak demokrati. Nahneval tým však Biely dom, ktorému sa nepáči načasovanie vystúpenia dva týždne pred izraelskými parlamentnými voľbami.

Jadrová dohoda s Iránom

Irán a skupina šiestich svetových veľmocí dúfajú, že do marca dospejú k všeobecnému náčrtu dohody o spornom iránskom jadrovom programe. Konečný termín bol predĺžený, ale Obama tvrdí, že nepokladá ďalšie predlžovanie za užitočné, ak Irán nesúhlasí so základným rámcom dohody. Nemecko je účastníkom rokovaní o iránskom jadrovom programe, spolu s Ruskom, Čínou, Britániou a Francúzskom.

"V tomto kritickom okamihu nevnímam ďalšie predlžovanie rokovaní za užitočné, ak nesúhlasia so základnou formuláciou a s podstatou, ktorú požaduje svet," zdôraznil americký líder na tlačovej konferencii po stretnutí s Merkelovou.

Obama novinárom povedal, že predĺžené rokovania boli "dobre stráveným" časom. Takisto uviedol, že technické záležitosti sú už vyriešené a jedinou zostávajúcou otázkou je to, či má Irán politickú vôľu a túžbu dosiahnuť dohodu.

"Teraz už vieme, že záležitosti nemajú technický charakter. Teraz ide o toto: má Irán politickú vôľu a túžbu dospieť k dohode?," citovala Obamu agentúra Reuters.